Turska osudila rezoluciju francuskog Senata o Karabahu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKontrolni punk ruskih mirovnih snaga i azerbejdžanske vojske na ulazu u grad Šuši u Nagorno-Karabahu
Kontrolni punk ruskih mirovnih snaga i azerbejdžanske vojske na ulazu u grad Šuši u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija francuskog senata kojom se poziva na priznavanje Karabaha lišena je zdravog razuma i ograničava mogućnost učešća Francuske u rešavanju problema, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Turske.
„Odluka senata Francuske usvojena juče o sukobu u Karabahu primer je kako se najosnovniji principi međunarodnog prava, legitimiteta i pravde ignorišu iz unutrašnjih političkih razloga. Negiramo neosnovane tvrdnje iznete u odluci na račun Turske“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da iz odluke francuskog Senata postaje jasno zašto je „rad kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, koji bi trebalo da budu neutralni, bio jednostran i nije mogao da reši ovo pitanje“.

Vozila azerbejdžanske vojske u Agdamskoj regiji Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Azerbejdžanska vojska preuzela kontrolu nad jednim regionom u Karabahu

Kako navodi tursko Ministarstvo „posle agresije i provokacija Jermenije, Azerbejdžan je dao potreban odgovor i obnovio svoj teritorijalni integritet, oslobodivši teritoriju okupiranu skoro 30 godina“. Ministarstvo ističe da je to otelotvorenje prava Azerbejdžana, „budući da odgovarajuće rezolucije UN nalažu jermenskoj strani da odmah i bezuslovno napusti okupiranu azerbejdžansku teritoriju“.

„Poziv senata Francuske Azerbejdžanu da napusti svoje teritorije, koje je spasio od okupacije, predstavlja apsurdno, pristrasno i nečinjenično shvatanje koje se ne može shvatiti ozbiljno. Ova odluka, lišena zdravog razuma, takođe ograničava mogućnost Francuske da pruži stvarni doprinos rešavanju problema“, ističe se u dokumentu.

U sredu je francuski Senat apsolutnom većinom glasova doneo rezoluciju kojom poziva vladu zemlje da prizna Nagorno-Karabah. Dokument je savetodavne prirode.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala