Veliki uspeh srpskih studenata: Srebrna medalja na velikom međunarodnom takmičenju

© Depositphotos.com / BrianAJacksonSajber špijunaža
Sajber špijunaža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među 6,31 miliona učesnika iz 117 zemalja, međunarodni tim koji je predvodio student doktorskih studija iz Srbije osvojio je srebrnu medalju. Finale šestog kineskog internacionalnog takmičenja studenata „Internet+ za inovacije i preduzetništvo“ održano je od 17. do 20. novembra, na Univerzitetu tehnologije Južne Kine.

Učesnici su se takmičili u više kategorija, a u kategoriji: „Inovacije“, mešoviti tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Univerziteta u Šenženu, koji je predvodio Mijat Kustudić (master inženjer FTN, Novi Sad i doktorand na Univerzitetu Šenžen) osvojio je srebrnu medalju, postigavši najviši uspeh za oba univerziteta na ovom takmičenju.

U konkurenciji je bilo više od 1,47 miliona projekata, a učestvovali su studenti sa 4.186 univerziteta (3028 iz Kine i 1158 iz inostranstva, uključujući i univerzitete Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford i mnoge druge).

Mijat Kustudić, koji je inače i asistent na „Audencija“ francuskoj školi za biznis na Šenžen Univerzitetu, objasnio je za Mondo značaj projekta na kojem su radili i koji ih je plasirao na drugo mesto jednog ovako velikog i važnog takmičenja.

„Naš projekat je algoritam koji pomoću veštačke inteligencije sam odlučuje od koga će da preuzima podatke uzimajući u obzir vreme i distancu. Pojednostavljeni proces rada bi izgledao ovako: svaki put kada želimo da gledamo video sa interneta naš kompjuter ili telefon mora da komunicira isključivo sa serverom. Zahvaljujući našem proizvodu, video podaci se ne uzimaju samo sa servera nego i od drugih korisnika koji gledaju isti video tog trenutka“, istakao je Mijat za naš portal i dodao šta je to što je ovaj projekat izdvojilo od ostalih:

Veličina i broj takmičara govore dovoljno o važnosti ovog takmičenja u Kini na globalnom nivou, a kako Mijat ističe, siguran je da će se "neke od tehnologija koje smo videli na takmičenju za nekoliko godina postati svakodnevno upotrebljive".

Pored Mijata, članovi tima za ovaj projekat su i Maja Gulan, sistem inženjer projekta i Nikola Kustudić, kompjuter inženjer projekta.

Iako je uspeh koji su ostvarili veliki, on kaže da ga nije očekivao, ali da su imali sve vreme punu podršku kolega iz Srbije.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala