Nova predsednica Moldavije traži povlačenje ruskih mirotvoraca iz Pridnjistrovlja

© AP Photo / Roveliu BugaNovoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu
Novoizabrana predsednica Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izabrana predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je da će tražiti povlačenje Operativne grupe ruskih snaga iz nepriznate republike Prednjistrovje.
„Zalagaću se za povlačenje grupe ruskih vojnika iz Pridnjestrovlja. To je zvanični stav Moldavije koji se nije menjao i ja ću ga nastaviti. Tu nema ničeg novog. Sve naše vlade su imale takvu tačku gledišta. Ta operativna grupa treba da se povuče, municija da se iznese. Vrlo je važno obnoviti teritorijalnu celovitost i nezavisnost Moldavije“, rekla je Maja Sandu u intervjuu televiziji „Moldova 1“.

Nova predsednica je ranije saopštila da „meki pristup“ na pregovorima o rešenju pridnjestrovskog konflikta nije bio efikasan. Ona smatra da status regiona, nakon reintegracije još uvek treba tražiti. Ona se usprotivila predlogu bivšeg predsednika Igora Dodona o federalizaciji Moldavije.

Situacija u Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom.

Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.

Ove godine se navršava 28 godina od početka mirovne operacije u Pridnjestrovlju. Mir u zoni sukoba održavaju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavskih i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije u Kolbasnu koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala