Lavrov: Moskva i Minsk imaju čime da se zaštite od mešanja Zapada /video/

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje Zapada pokazuju neprijateljski odnos prema Rusiji i Belorusiji, aktivno pokušavaju da utiču na unutrašnje procese tih dveju država, ali će Moskva i Minsk moći da se zaštite od mešanja Zapada, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon sastanka sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom.
„Naravno, razgovarali smo o odnosima koji postoje između naših zemalja i Zapada – NATO, EU, SAD. Iskreno govoreći, vidimo neprijateljski odnos i prema Rusiji i prema Republici Belorusiji. Vidimo pokušaje aktivnog uticanja na unutrašnje procese u našim zemljama. Generalno, zapadni lideri to ni ne kriju posebno“, dodao je.

S tim u vezi, ruski ministar inostranih poslova istakao je da se Rusija i Belorusija ne uzbuđuju pokušajima mešanja Zapada i da imaju čime da se zaštite.

„To doživljavamo mirno, imamo Saveznu državu i imamo čime da se zaštitimo i odbranimo svoju nezavisnost“, rekao je on nakon pregovora sa Lukašenkom.

On je naglasio da je to zajednički stav predsednika i vlade dveju država.

Potvrđen kurs ka jačanju savezničkih veza

Lavrov je nakon sastanka sa beloruskim liderom izjavio da su Rusija i Belorusija privržene svim dogovorima postignutim na najvišem političkom nivou i da se pridržavaju kursa jačanja savezničkih i strateških veza u svim oblastima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija
Lukašenko: Belorusija spremna da se zajedno sa Rusijom suprotstavi težnji Vašintona za dominacijom

On je dodao da Moskva visoko ceni inicijative Minska u promovisanju mulilateralne integracije dveju zemalja.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je ruska strana privržena dogovorima postignutim tokom samita u Sočiju 14. septembra.

„Imamo isti interes za jačanje odnosa. To se može nazvati na razne načine, ali imamo isti cilj – a to je napredak ka uzajamnoj koristi naših naroda, naših zemalja i naše Savezne države“, dodao je ministar.

Rusija spremna da podrži inicijative Lukašenka

Za kraj, Lavrov je na sastanku naglasio da je Rusija spremna da podrži beloruskog lidera u sprovođenju inicijativa koje je on pokrenuo, a koje se tiču beloruskog društva.

„Izneli ste čitav niz inicijativa koje smatram veoma važnim za belorusko društvo. Kao što je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta istakao, zainteresovani smo da se te inicijative realizuju. Ukoliko možemo nešto da učinimo kako bismo ih podržali, uvek smo otvoreni za to“, rekao je ministar.

Šef ruske siplomatije doputovao je u sredu uveče u Minsk radi učešća u zajednikom sastanku kolegijuma Ministarstva inostranih poslova dveju zemalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala