Lukašenko: Belorusija spremna da se zajedno sa Rusijom suprotstavi težnji Vašintona za dominacijom

© Foto : POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na sastanku u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusija je spremna da zajedno sa Rusijom prevazilazi probleme koji postoje u savremenom svetu – od pandemije virusa korona do pretenzija Vašingtona za „ličnom dominacijom“, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

On je naglasio da ima mnogo izazova u savremenom svetu.

„Trebalo bi da znate da smo uvek spremni da krenemo svojim putem, ako Rusija to poželi, pored Rusije, prevazilazeći ove probleme – počevši od pandemije do svih vrsta pretenzija, pre svega Sjedinjenih Američkih Država za isključivom dominacijom u svetu“, rekao je Lukašenko.

Kako je naglasio, Minsk tu ličnu dominaciju nikada nije pozdravljao.

Odnosima Moskve i Minska potrebno intenziviranje

Beloruski lider dodao je da odnose Belorusije i Rusije treba ojačati, intenzivirati i da je Minsk na to spreman.

„Što se tiče belorusko-ruskih odnosa, onda, ne bi trebalo da razgovaramo o nekakvom resetovanju, već o jačanju, intenziviranju naših odnosa. Teza se apsolutno nameće sama – i ne samo teza, već praksa. Želim da shvatite i znate da smo spremni za to“, istakao je Lukašenko.

On je dodao da Belorusija ne želi samo dobrosusedske, već i bliske bratske odnose sa Rusijom.

Kavkaski čvor

Lukašenko je čestitao ruskom ministru rešavanju sukoba u Karabahu.

„Jasno je da će uvek biti kritika, biće svega. Ali to što je, u mnogome zahvaljujući Rusiji, prekinut ovaj masakr, što tamo ne ginu ljudi... započet je dug put ka normalizaciji odnosa na Kavkazu – to je vrlo pozitivno i dobar znak“, rekao je beloruski lider.

On je dodao da Belorusija podržava takav stav i da je zadovoljan što se kriza rešila.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala