Vašington sprema nove sankcije, na udaru rusko Ministarstvo odbrane?

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvadeset osam civilnih organizacija i kompanija odbrambeno-industrijskog kompleksa  moglo bi da bude obuhvaćeno novim američkim sankcijama povezanim s Kinom, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je agencija RIA Novosti imala uvid.

Prema tom dokumentu, predloženo je da sankcionim spiskom budu obuhvaćene kompanije i preduzeća iz raketno-kosmičkog i nukelearnog sektora, sektora avijacije, proizvodnja motora i drugih uređaja, naučni centri.

Ukoliko sankcioni spisak bude usvojen američke kompanije neće moći da sarađuju sa ruskim kompanijama a za nastavak kontakata biće potrebna posebna licenca.

Radi se o ograničenjima koje administracija predsednika Donalda Trampa namerava da uvede za 89 kineskih kompanija koje sarađuju sa vojnim, a sankcije mogu da se odnose i na ruske kompanije.

Na taj način Vašington bi mogao da uvede sankcije protiv ruskog Ministarstva odbrane, niza kompanija i preduzeća, uključujući i jednu povezanu sa administracijom Vladimira Putina.

Pod američke sankcije mogle prvi put da potpadnu i ključne ruske kompanije u sastavu „Roskosmosa“ i „Rosatoma“.

Ranije nijedno preduzeće ovih kompanija nije bilo na udaru američkih sankcija.

Rusija i Kina imaju tesnu saradnju u nuklearnoj i kosmičkoj oblasti.

Stejt department je dan ranije saopštio da uvodi sankcije protiv tri ruske kompanije a prema zakonu o neširenju oružja za masovno uništenje - "Aviazapčast", "Elekon" i "Nilko Grup".

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala