Lavrov: Ruske naftne kompanije investirale u Irak 13 milijardi dolara

© Sputnik / Press service of the Russian Foreign Ministry / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske naftne kompanije uložile su u Irak oko 13 milijardi dolara, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Što se tiče energetskog sektora, najveće ruske kompanije rade u Iraku sa svojim partnerima, a to su 'Lukoil', 'Rosnjeft', 'Gasprom njeft' i 'Bašnjeft'. Sve četiri kompanije su uložile više od 13 milijardi dolara u iračku ekonomiju", izjavio je Lavrov na konferenciji u Moskvi nakon razgovora sa iračkim kolegom Fuadom Huseinom.

Prema rečima ministra „postoje planovi naših i iračkih privrednika da nastave ovu saradnju“. On je takođe saopštio da je Moskva spremna da udovolji svim zahtevima Bagdada u vojno-tehničkoj sferi.

Lavrov smatra da je Rusija tradicionalno igrala i nastavlja da igra veoma značajnu ulogu u osiguranju odbrambene sposobnosti Iraka, opremanju vojske i bezbednosnih snaga, uključujući i terorističke pretnje.

Berza u Dubaiju - Sputnik Srbija
Kako je OPEK promenio svetsko tržište nafte za šest decenija

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da se uskoro planira poseta iračkog ministra odbrane Ruskoj Federaciji i da će se o svim pitanjima razgovarati na vrlo konkretan način.

Irački ministar je naveo da su Irak i Rusija dobro koordinisani u okviru Sporazuma OPEK plus.

Lavrov je saopštio da će se 26. novembra Husein sastati sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovom. Tokom sastanka će se razgovarati o radu međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju. Biće održan i sastanak iračkog ministra spoljnih poslova i ruskog ministra energetike Nikolaja Šulginova.

„Siguran sam da ćemo nakon posete imati više polja u kojima ćemo promovisati našu saradnju“, izjavio je Lavrov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala