Suđenje Tačiju najkasnije u septembru 2021.

© Tanjug / Phil NijhuisPredsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu sugerisalo je sudu da početak suđenja Hašimu Tačiju i trojici nekadašnjih šefova tzv. OVK zakaže za sledeće leto, a najkasnije septembar 2021. godine.

„Odlaganje suđenja godinama (kako su to tražili branioci optuženih radi pripreme odbrane za suđenje) ne samo da neće doneti brzu pravdu, već može onemogućiti ostvarivanje bilo kakve pravde“, naveo je glavni tužilac Džek Smit u podnesku, koji su objavila Specijalizovana veća.

Branioci optuženih Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija su na statusnoj konferenciji 18. novembra tražili najmanje 18 meseci za pripremu odbrane, tražeći da suđenje počne ili u junu 2022. druge godine ili početkom 2023. godine, kao i da im se ukine pritvor, te da se do suđenja brane sa slobode.

Sa ovim stavom odbrane ne slaže se tužilac i upozorava da se značajna odlaganja na koja se odbrana pozivala, nisu ni opravdana, niti su u skladu sa interesom ekspeditivnog postupka ili pravima svedoka i žrtava u ovom slučaju.

Agim Čeku i Hašim Tači - Sputnik Srbija
Specijalni tužilac: Doživotna za Tačija ako se optužbe potvrde

Detaljno je ukazao zašto se protivi stavovima odbrane, a posebno produživanju roka za suđenje, u periodu kada ono završi sa obelodanjivanjem svojih dokaza odbrani i početka suđenja.

U tom periodu svedoci i žrtve biće izloženi ozbiljnom riziku od pritiska i zastrašivanja, upozorio je tužilac.

Takođe, smatra da bi odbrana promenila stav o dužini roka za pripremu suđenja ukoliko sud odluči da optuženi u pritvoru čekaju početak suđenja, kako je to tražilo tužilaštvo.

Inače, sudija za prethodni postupak u ovom predmetu Nikolas Giju naložio je danas pored ostalog, tužilaštvu da sve svoje dokaze obelodani odbrani do 31. maja 2021. godine, preneo je Tanjug.

Odbrani je naložio da do 14. juna 2021. godine ili ranije tužilaštvu ukaže za koje će dokaze sprovesti svoju istragu.

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su početkom novembra i izručeni Hagu gde se nalaze u pritvoru.

Terete se u 10 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika tzv. OVK.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala