Šta se dogodi kad čovek proguta bateriju: Lekari bili ubeđeni da je ozbiljno bolestan

© REUTERS / REUTERSBaterije
Baterije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekari u italijanskom gradu Firenci bili su ubeđeni da je zatvorenik koji je dovezen kolima Hitne pomoći ozbiljno bolestan i da je imao srčani udar, ali ispostavilo se da je progutao bateriju.

Neobičan slučaj zabeležen je nedavno u naučnoj studiji objavljenoj u Analima interne medicine.

Radi se o zatvoreniku iz Italije koji je dovezen u urgentnu službu zbog bolova u stomaku.

Kada su mu lekari uradili EKG, zabeležena je neuobičajena električna aktivnost srca, a linija EKG-a bila je uznemirujuća, ukazujući na infarkt.

Pacijent nije imao do tada problema sa srcem, niti je bio u rizičnoj grupi. Takođe, nije imao druge simptome infarkta niti su na to ukazivale analize krvi.

 Potom su mu snimili stomak, a na snimku su videli bateriju. Ispostavilo se da je njen elektricitet ometao EKG i davao lažnu sliku o ozbiljnom stanju.

„Ako neko proguta jednu ili više baterija, EKG može da oponaša promene karakteristične za akutni infarkt miokarda. Ubeđen sam da većina kliničara nije upoznata sa ovom informacijom“, kazao je za „Lajvsajens“ dr Gaj Minc, direktor kardiologije u jednoj od njujorških bolnica.

Naučnici su ustanovili i na koji način baterija imitira srčani udar. Najverovatnije je da baterija, u dodiru sa kiselinom u želucu, napravi električnu struju koja putuje do srca.

„Iako nisu zaista doživeli infarkt, ovakva situacija može biti opasna za pacijente, jer duže izlaganje elektricitetu može da ošteti srce“, kaže dr Minc i upozorava da to nije jedina opasnost, budući da baterija može da procuri i tako izazove trovanje ili da dovede doblokiranja stomačnih puteva.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala