Ruski mirovnjaci počeli sa razminiranjem Karabaha /video/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu
Ruski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vojska nastavlja razminiranje u Karabahu u zonama odgovornosti mirovnih snaga, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane.
„Ruske inženjerske jedinice uključene su u inženjersko izviđanje i uklanjanje mina na rutama između mirovnih osmatračnica i javnih puteva“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se mine uklanjaju u blizini naselja i objekata društvene infrastrukture.

​U saopštenju se ističe da se otkrivena municija i eksplozivne naprave odvoze na poligon, gde se uništavaju. Municija koja se ne može evakuisati uništava se na licu mesta.

„Jedna od faza radova na pregledanju terena na prisustvo eksplozivnih predmeta je proučavanje položaja na kojima će se graditi stacionarni punktovi za službu ruskih mirovnjaka“, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se dodaje da su demineri opremljeni savremenim zaštitnim odelima i sredstvima za traženje eksplozivnih predmeta.

Humanitarno razminiranje teritorija u nepriznatom Nagorno-Karabahu počelo je u ponedeljak.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala