Putin i Erdogan: Što pre da počne sa radom centar za praćenje situacije u Karabahu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPutin i Erdogan
Putin i Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o situaciji u Nagornom Karabahu, Libiji i Siriji, saopštila je kancelarija turskog lidera.
„Naš predsednik je tokom razgovora saopštio da je, u okviru preduzetih koraka za rešenje krize u Karabahu i stabilizaciju u regionu, potrebno da zajednički centar za posmatranje, koji će biti formiran zajedno sa Rusijom, počne što pre da radi“, navodi se u saopštenju turske strane.

Ukazujući na osetljivost Azerbejdžana na vraćanje cele teritorije pod svoju kontrolu, Erdogan je naglasio da „u procesu realizacije sporazuma jermenska strana ne treba da izbegava svoje obaveze“, dodaje se u saopštenju.

Erdogan je izrazio mišljenje da je i za rešenje sukoba u Siriji potrebno, kao u Karabahu, preduzeti brze i konkretne korake.

Pres-služba Kremlja je saopštila da je razgovor održan na inicijativu turske strane.

Navodi se da je ruski predsednik informisao turskog kolegu o radu ruskih mirovnjaka, „koji efikasno osiguravaju održavanje režima prekida vatre i bezbednost civilnog stanovništva“.

Ističe se da je detaljno razgovarano o procesu realizacije sporazuma koji su sklopili predsednika Rusije, Jermenije i Azerbejdžana o Nagorno-Karabahu 9. novembra.

„Predsednici su razmenili mišljenja u vezi sa radom na formiranju Centra za kontrolu prekida vatre i svih vojnih dejstava u zoni sukoba. Obe strane su ukazale na potrebu doslednog i potpunog sprovođenja rešenja koja su usmerena na obezbeđivanje stabilnosti i uspostavljanje mirnog života u regionu“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Predsednici su se složili da je prioritet rešavanje humanitarnih problema u Nagorno-Karabahu – povratak izbeglica, očuvanje verskih i kulturnih objekata, obnavljanje infrastrukture.

Putin i Erdogan su se složili da nastave saradnju u oblasti borbe protiv virusa korona, i  istakli su da je prioritet koordinacija u razvoju i proizvodnju vakcina.

Ističe se da su predsednici razmatrali aktuelna pitanja bilateralnih odnosa sa naglaskom na značaju intenziviranja trgovinskih i ekonomskih veza.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je 11. novembra da su Ankara i Moskva potpisale memorandum o centru za kontrolu primirja u Karabahu i da će učestvovati u „zajedničkoj mirovnoj misiji“. Pre toga, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da će Moskva i Ankara raditi na Karabahu preko nadzorni centar na teritoriji Azerbejdžana, kao i da „nije bilo reči o zajedničkim mirovnim snagama“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala