Nakon Amerike i Rusija može izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu

Pratite nas
Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov.
„Ne isključujem ovu opciju. Ne isključujem ni druge, uključujući privremeno rešenje“, objasnio je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, od stepeni „kooperativnosti“ država koje su ostale u Sporazumu, pre svih saveznica SAD, zavisiće koraci Moskve po pitanju ovog dogovora.

„Njihova zabrinutost sudbinom sporazuma treba da bude potkrepljena konkretnim delima upravo u toj sferi. Sve je u njihovim rukama, ne u našim“, rekao je Rjabkov.

Zamenik šefa diplomatije navodi da će svaki dan odugovlačenja i nejasnoća po pitanju toga da li će ove države predavati prikupljene informacije tokom posmatračkih letova Vašingtonu i da li će ometati letove ruskih aviona iznad američkih vojnih objekata na njihovoj teritoriji povećavati njihovu odgovornost za budućnost sporazuma.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala