Lukašenko: Zapad hoće da sruši sistem u Belorusiji

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Belorusi su dokazali svoju sposobnost da brane suverenitet zemlje, tradicionalne vrednosti i teritorijalni integritet, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na ceremoniji primanja akreditiva stranih ambasador, prenosi agencija Belta. Lukašenko je naveo da Zapad pravi različite šeme uticaja na vlasti zemlje kako bi „srušio sistem“.

„Ovaj trenutak može se oceniti na različite načine. Ali jedno nam je jasno – Belorusi su, kao što je to uvek bilo u prošlosti, dokazali svoju sposobnost da brane suverenitet, tradicionalne vrednosti i teritorijalni integritet zemlje. Više puta sam govorio i još jednom ću ponoviti da samo naš narod ima pravo da odlučuje kako će se ubuduće razvijati beloruska država“, rekao je Lukašenko.  

Saradnja sa Zapadom

Beloruski predsednik dodao je da je zemlja zainteresovana za nekonfliktnu i efikasnu saradnju sa zapadnim zemljama.  

„S obzirom na svoju tešku istoriju i geopolitički položaj, naša zemlja je veoma zainteresovana za nekonfliktnu i efikasnu saradnju sa drugim zemljama, uključujući zapadne“, rekao je predsednik.

Istovremeno je naglasio da beloruska strana isključuje svaki politički i ekonomski pritisak.

„U dijalogu sa partnerima, Belorusija se pridržava principa otvorenosti, pristojnosti i ravnopravnosti“, naglasio je Lukašenko.

Kako promeniti predsednika Belorusije

Predsednik Belorusije smatra da Zapad pravi različite šeme uticaja na vlasti zemlje i njega lično kako bi „srušio sistem“ i da bi, čak, želeo da u taj proces uključi Rusiju.  

„Zapadne države su u poslednje vreme veoma zabrinute zbog daljeg razvoja Belorusije, veoma su zabrinute i prave različite šeme uticaja na beloruske vlasti i predsednika kako bi srušile postojeći sistem. Došli su do tačke u kojoj su spremni da uključe u ovaj proces Rusiju, ali ne znaju kako. Dajem ovu izjavu na osnovu čvrstih činjenica“, naglasio je Lukašenko.

„S tim u vezi, želim da kažem da se predsednik Belorusije može ukloniti s vlasti. To je realno. Predlažem način, a on je jedan, nema drugih: samo beloruski narod to može učiniti na osnovu zakona koji danas postoje i beloruskog ustava“, naveo je beloruski lider.

Prema Lukašenkovim rečima, to je jednostavan odgovor na sva pitanja koja danas „muče zapadne diplome koji služe u Belorusiji i one koji su danas zabrinuti zbog ovog pitanja na Zapadu, kao i naše begunce (predstavnike opozicije)“.

Protesti u zemlji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. Policija je saopštila da se protesti u Belorusiji radikalizacuju. Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala