Lavrov o Sporazumu o otvorenom nebu: Tužno što je mrtav zahvaljujući Vašingtonu

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužno je što je Sporazum o otvorenom nebu mrtav zbog Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Naravno, tužno je što je još jedan instrument za održavanje svetske stabilnosti i bezbednosti – Sporazum o otvorenom nebu – mrtav zahvaljujući odluci Amerike“, rekao je Lavrov za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, takve odluke se donose po jednom te istom šablonu.

„SAD su uništile i Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, i Sporazum o otvorenom nebu, pozivajući se na to da je Rusija narušavala te dokumente sistemski i odavno ─ opet, neosnovano, bez činjenica i skrivajući to da se sumnje u kršenje američke strane broje u desetinama slučajeva i da je sve to dobro poznato“, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, „drugi zapadni učesnici Sporazuma o otvorenom nebu se, nažalost, verovatno još uvek ustručavaju da nazivaju stvari svojim imenima, pretvaraju se i izbegavaju principijelnu kritiku SAD, ali odlično razumeju da bi gubitak tog sporazuma predstavljao gubitak za bezbednost, pre svega, u Evropi“.

Uslov Rusije za ostanak u Sporazumu 

Ruski ministar je istakao da je Rusija spremna da ostane u Sporazumu ukoliko ga ostali učesnici budu sveto primenjivali.

„Spremni smo na to kako bismo nastavili saradnju u okviru tog važnog dokumenta uz razumevanje da će svi ostali učesnici sveto poštovati zahteve tog dokumenta. Konkretno, informacije, koje dobijaju zemlje-učesnice za vreme leta preko njihovih teritorija, namenjene su samo za one koji ostaju u sporazumu. Druga stvar – kada je teritorija predmet inspekcije, onda ne može biti nikakvih izuzetaka u pogledu nje“, izjavio je on.

Istovremeno, naglasio je da je stav Rusije dobro poznat i da se zasniva na odredbama sporazuma.

„Ali, uzimajući u obzir to da se naše zapadne kolege uopšte ne ponašaju uvek džentlmenski, želeli bismo da, pre donošenja odluke o ovom sporazumu, još jednom pravno utvrdimo obaveze zapadnih zemalja koje ostaju u sporazumu, da ispune odredbe koje sam pomenuo“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala