Cena vakcine „Sputnjik V“ u inostranstvu manja od 20 dolara

© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona Institua "Gamaleja"
Vakcina protiv virusa korona Institua Gamaleja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Troškovi vakcinacije protiv virusa korona vakcinom „Sputnjik V“, koja je napravljena na bazi humanog adenovirusa, na međunarodnim tržištima iznosiće manje od 20 dolara, što je najmanje duplo manje od cene vakcina slične efikasnosti, ali stvorenih na osnovu mRNK, navodi se na Tviter nalogu vakcine.
„Cena jedne doze vakcine ‘Sputnjik V’ za međunarodna tržišta biće manja od 10 dolara, a vakcina se sastoji od dve doze. Dakle, vakcina ‘Sputnjik V’ biće dva ili više puta jeftinija od vakcina na bazi mRNK sa sličnom efikasnošću“, ističe se u saopštenju.

Vakcinacija vakcinom „Sputnjik V“ za državljane Rusije biće besplatna, navodi se u saopštenju.

​Dodaje se da će cena vakcine važiti od februara 2021. godine, a prve međunarodne isporuke ove vakcine počeće u januaru 2021. godine.

„Oni kupci koji su nedavno podneli zahtev moći će da dobiju prve serije vakcine počev od marta 2021. godine“, precizira se u saopštenju.

​„Spremni smo da započnemo isporuke vakcine ‘Sputnjik V’ na međunarodna tržišta zahvaljujući partnerstvu sa proizvođačima u Indiji, Brazilu, Južnoj Koreji, Kini i još četiri zemlje“, objasnio je direktor ruskog Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

Suva forma vakcine

Ruski fond je sa svojim partnerima pokrenuo i proizvodnju suve forme ruske vakcine „Sputnjik V“ protiv virusa korona, koja omogućava isporuku u teško dostupne regione, uključujući i tropske krajeve, navodi se u saopštenju na Tviteru.

​Dodaje se da se vakcina čuva na temperaturama od plus 2 do plus 8 stepeni Celzijusa.

„Takav režim omogućava distribuciju vakcine na međunarodna tržišta, kao i proširenje njene upotrebe u teško dostupnim regionima, uključujući područja sa tropskom klimom“, precizira se na Tviteru.

Ranije je objavljeno da je druga privremena analiza podataka kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik V“ pokazala efikasnost od 91,4 odsto 28. dana nakon prve doze, a efikasnost vakcine 42. dana nakon prve injekcije prelazi 95 odsto.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala