Neverovatno: Otkriveni skoro savršeno očuvani ostaci dvojice muškaraca poginulih u Pompeji /video/

© REUTERS / Luigi SpinaU Pompeji pronađeni ostaci tela dvojice muškaraca
U Pompeji pronađeni ostaci tela dvojice muškaraca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Arheolozi su otkrili skoro savršeno očuvane ostatke dvojice muškaraca koji su poginuli u vulkanskoj erupciji prilikom koje je uništen drevni rimski grad Pompeja, pre skoro 2.000 godina.

Jedan od njih je najverovatnije bio čovek višeg staleža, dok je drugi bio njegov rob, objavio je „Gardijan“.

Gospodar je bio star između 30 i 40 godina, a pronađen je sa tragovima vunenog ogrtača ispod vrata. Njegov rob imao je između 18 i 23 godine, nosio je tuniku i imao je nekoliko zgnječenih pršljenova, što ukazuje da je radio teške poslove.

Pompeja - Sputnik Srbija
Misterije Pompeje: Koje tajne otkriva mozaik i natpis „Čuvaj se psa“

Direktor arheološkog nalazišta Pompeje Masimo Osana izjavio je da su žrtve najverovatnije tražile mesto gde da se sklone kada ih je pogodio oblak pepela i gasova neposredno posle erupcije vulkana Vezuva, 79. godine nove ere.

Ostaci su pronađeni nedaleko od centra drevnih Pompeja, u podzemnoj komori u predelu velike vile koja se iskopava.

Zubi i kosti muškaraca su očuvani, a praznine koje su ostavile njihova meka tkiva popunjene su gipsom koji je ostavljen da se stvrdne, a zatim iskopan kako bi pokazao obrise njihovih tela.

Ministar kulture Dario Frančeski je ovo nazvao izuzetnim otkrićem koje potvrđuje da je Pompeja neverovatno mesto za istraživanje i proučavanje.

​U drevnom rimskom gradu Pompeji, na oko 20 kilometara jugoistočno od Napulja, živelo je oko 13.000 ljudi kada ih je erupcija zatrpala pepelom i prašinom, „zamrzavajući“ ih u vremenu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala