Stiže „Vožd Karađorđe“ da podigne istočnu Srbiju: Kako će izgledati novi auto-put

© Foto : Koridori Srbijevožd karađorđe mapa
vožd karađorđe mapa - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Tokom naredne nedelje trebalo bi da bude raspisan tender kao prvi konkretan korak ka izgradnji auto-puta „Vožd Karađorđe“, koji treba da spoji istok Srbije sa Šumadijom. Kada bude završen, za preostale žitelje istočne Srbije će označiti kraj višečasovnom klackanju do srca Srbije, ali i doneće nadu u nove investicije i u bolju budućnost.

To je i bio jedan od ključnih razloga što je Vlada Srbije ovaj auto-put proglasila projektom od posebnog značaja za državu, objašnjava za Sputnjik direktor sektora za upravljanje izgradnjom u „Koridorima Srbije“ Aleksandar Senić.

Sa auto-putem „Vožd Karađorđe“ i nove investicije

On napominje da je reč o kapitalnom projektu koji će umnogome oživeti istok Srbije.

„Prema statistikama kojima raspolažemo, više od 80 odsto investicija je smešteno uz auto-puteve, pretežno uz Koridor 10, a sada naravno i uz auto-put ’Miloš Veliki‘. Kada izgradimo auto-puteve i brze saobraćajnice, možemo očekivati nove investicije u krajevima u kojima su one izgrađene i to je svakako jedan od glavnih razloga zašto se Vlada Srbije opredelila za izgradnju novih saobraćajnica, pa i ove ’Vožd Karađorđe‘“, napominje naš sagovornik.

 

© Sputnik / DIMITRIJE GOLLViše od 80 odsto investicija je smešteno uz autoputeve. Krak Niš - Dimitrovgrad na Koridoru 10 je ekonomski preporodio taj kraj, pa se očekuje da tako bude i sa istočnom Srbijom po završetku izgradnje autoputa "Vožd Karađorđe".
Stiže „Vožd Karađorđe“ da podigne istočnu Srbiju: Kako će izgledati novi auto-put  - Sputnik Srbija
Više od 80 odsto investicija je smešteno uz autoputeve. Krak Niš - Dimitrovgrad na Koridoru 10 je ekonomski preporodio taj kraj, pa se očekuje da tako bude i sa istočnom Srbijom po završetku izgradnje autoputa "Vožd Karađorđe".

Senić precizira da će na tenderu koji će uslediti biti poznato ko će raditi prostorni plan i generalni projekat koji će definisati trasu kojom će prolaziti auto-put. Kada se posle devet meseci izgradi taj prostorni plan i usvoji na Vladi, posle toga će biti raspisan tender za izradu idejnog projekta.

Dva kraka u auto-put

Senić napominje da je projektnim zadatkom definisano da se ispita opravdanost izgradnje dva kraka, odnosno dve brze saobraćajnice, od Lajkovca, odnosno od petlje Županjac na auto-putu „Miloš Veliki“, do Orašca i od Mladenovca, odnosno petlje Mali Požarevac, do Orašca. Te brze saobraćajnice bi imale po dve trake u oba pravca.

Od Orašca, gde bi se srela ta dva kraka brzih saobraćajnica, nastao bi auto-put koji bi preko Topole, Rače išao do Markovca, odnosno do nove petlje sa Koridorom 10. Od Markovca, gde sada postoji petlja Stari hrast, prema Svilajncu, Despotovcu i Boru bi opet išla brza saobraćajnica, dva plus dva“, opisuje naš sagovornik.

On ipak napominje da će to, kuda će proći trasa, precizno biti definisano tek prostornim planom područja posebne namene i idejnim projektom. Zato, kaže, u ovom trenutku nije moguće znati ni cenu ni tačnu dužinu puta, ali je pretpostavka da će iznositi oko 220 kilometara.

Nezahvalno je, kaže, pričati i o vrednosti investicije dok se trasa ne postavi, jer se ne zna ni broj tunela, ni broj mostova. On dodaje da jedino možemo da se rukovodimo statistikom da izgradnja kilometra auto-puta košta izmeću sedam i devet miliona evra, pa na osnovu toga može da se kaže da će ukupna cena biti između 1,5 i dve milijarde evra.

© PixabayKada počne izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, on će biti završen za četiri do pet godina.
Stiže „Vožd Karađorđe“ da podigne istočnu Srbiju: Kako će izgledati novi auto-put  - Sputnik Srbija
Kada počne izgradnja autoputa "Vožd Karađorđe", koji će povezati Šumadiju sa istočnom Srbijom, on će biti završen za četiri do pet godina.

Sama izgradnja četiri-pet godina

Zbog svih procedura sada je nezahvalno prognozirati i trenutak početka gradnje auto-puta, ističe direktor sektora za upravljanje izgradnjom u „Koridorima Srbije“, ali i napominje da će oni učiniti sve da to bude u što kraćem roku.

Ono što je, međutim, realno je da će kada izgradnja krene, cela investicija biti završena za četiri ili pet godina, kaže naš sagovornik.

Sigurno je i to, ističe Senić, da će izgradnja saobraćajnice podići proizvodne potencijale istočne Srbije i posebno turizam, jer se taj kraj smatra jednim od najlepših.

„Imamo iskustvo sa izgradnjom Koridora 10, gde se bukvalno istočni krak od Niša prema Dimitrovgradu ekonomski preporodio, jer je sa izgradnjom auto-puta došlo do pokretanja drugih industrijskih grana. Očekujemo da će i istok Srbije od Despotovca prema Boru izgradnjom ove saobraćajnice krenuti putem razvoja i zaustaviti dalji odliv stanovništva“, kaže Senić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala