Soroš napao Orbana: „On pljačka zemlju“

© AP PhotoDžordž Soroš
Džordž Soroš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija ne sme da pravi kompromise o tome što je dodelu novca državama članicama uslovila poštovanjem vladavine prava, a njen odgovor na izazov koji su joj zbog toga uputile Mađarska i Poljska odrediće da li će opstati kao otvoreno društvo, privrženo vrednostima na kojima je osnovano, tvrdi američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš.

On je u autorskom tekstu za portal „Prodžekt sindikejt“ sa sedištem u Pragu rekao da se Mađarska i Poljska, iako imaju najveću korist od budžeta, žestoko protive uslovljavanjem vladavinom prava, kako je to odredila EU, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, te dve zemlje znaju da su odgovorne za „šokantno kršenje“ vladavine prava i ne žele da plate cenu.

Prema njegovim rečima, veto na budžet EU je „korak bez presedana dvojice serijskih prestupnika“, koji je izazvao konfuziju među članicama EU, ali smatra da postoji način da se on zaobiđe.

„U slučaju da ne bude saglasnosti o novom budžetu, stari budžet, koji ističe krajem 2020. godine, biće produžavan na godišnjoj osnovi. Mađarska i Poljska ne bi dobijale sredstva iz tog budžeta pošto njihove vlade krše vladavinu prava“, rekao je Soroš.

On je dodao da bi na isti način i Fond za oporavak mogao da primeni poboljšanu proceduru, kao što je predložio Gaj Ferhofštad, a ako bi EU to uradila, veto Orban–Kačinski bi mogao da se izbegne.

Govoreći o mađarskom predsedniku Viktoru Orbanu, on je rekao da je on u Mađarskoj izgradio razrađeni kleptokratski sistem kako bi zemlju opljačkao.

„Koliko su se tačno obogatili njegova porodica i prijatelji teško je utvrditi, ali su neki od njih postali neopisivo bogati. Orban sada koristi novi talas kovida 19 kako bi promenio mađarski ustav i izborni zakon i sebe ustavnim sredstvima učvrstio kao doživotnog premijera. To je tragedija za mađarski narod“, smatra Soroš.

On je dodao i da mađarske opozicione stranke pokušavaju da formiraju zajedničku listu kandidata sa kojom bi nastupili na izborima 2022. godine, ali su, kaže, njihove šanse za uspeh, jer je Orban izmenio izborna pravila.

Štaviše, kaže Soroš, Orban kontroliše celu zemlju, kao i medije, a u mnogim selima glasanje nije tajno.

„Samo EU može da pomogne. Fondovi EU mogli bi da se usmere na lokalne vlasti u kojima i dalje postoji demokratija. EU ne sme da dozvoli kompromis“, zaključio je Soroš.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala