Šta znači za Srbiju važno imenovanje američkog pilota koji je oboren u Bosni

© AP Photo / FRED HAYESAmerički pilot Skot O’Grejdi
Američki pilot Skot O’Grejdi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki pilot Skot O‘Grejdi, čiji je lovački avion F-16 bio srušen iznad Bosne 1995. godine i koji je preživeo šest dana u šumi, imenovan je za pomoćnika ministra odbrane za međunarodne sigurnosne poslove u Ministarstvu odbrane. Iako ga prošlost vezuje za rat na ovim prostorima, to ne bi trebalo da utiče na politiku Amerike prema Srbiji.

O‘Grejdijeva obuka omogućila mu je da u šumi blizu Bihaća preživi bez zarobljavanja, uprkos intenzivnom traganju snaga bosanskih Srba. Spasio ga je tim marinaca u rizičnoj operaciji pod paljbom raketa i lakog oružja. Proglašen je nacionalnim herojem.

Vojsku je napustio 2001. godine. Bio je jedan od govornika na Republikanskoj konvenciji 1996. godine u San Dijegu, a kada se preselio u Teksas, kandidovao se za mesto u državnom Senatu 2011. godine kao republikanac. U sredu, 18. novembra ove godine, imenovan je za pomoćnika ministra odbrane za međunarodne sigurnosne poslove.

© AP Photo / FRED HAYESAmerički pilot Skot O’Grejdi
Šta znači za Srbiju važno imenovanje američkog pilota koji je oboren u Bosni - Sputnik Srbija
Američki pilot Skot O’Grejdi

Politika Amerike prema Srbiji

Novinar lista „Pečat“ Nikola Vrzić za Sputnjik ocenjuje da O‘Grejdijev dolazak na tu funkciju neće uticati na američku politiku prema Srbiji i smatra da lična osećanja ljudi na pozicijama tog tipa nemaju ozbiljan politički uticaj.

„Oni su tu samo da sprovode politiku koja je utvrđena na drugom mestu. Najbolji primer za to je Mejtu Palmer, koji ima visoku funkciju u Stejt departmentu, ’srpski zet‘ je, govori srpski... Vidimo da je on tu prosto činovnik američke države i da tu politiku sprovodi“, ističe Vrzić.

Deo Trampove čistke

On je ukazao na to da je O‘Grejdijevo imenovanje samo deo šireg procesa koji je nedavno započet smenom ministra odbrane Marka Espera i niza drugih zvaničnika. Na njihova mesta dolaze kadrovi koji su odaniji Trampu, a u te redove spada i O‘Grejdi.

„Naravno, sve će na kraju zavisiti od toga ko će biti budući predsednik Amerike, Tramp ili Bajden. Ako to bude Bajden, treba očekivati novi ciklus promena u Pentagonu i drugim mestima u administraciji gde je Tramp uspeo da postavi sebi lojalne ljude“, predočava Vrzić.

Vrzić je podsetio da Pentagon sve vreme minira Trampove pokušaje da povuče američke trupe raspoređene po svetu i da Tramp već četiri godine bije bitku da postavi kadrove koji su odani njemu, a ne „dubokoj državi“.


Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala