Milačić: Okupimo se oko vladike Joanikija, ne napadajmo ga

© Foto : Prava Crna GoraPredsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, povodom napada na vladiku Joanikija, ukazao je da nije bilo mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija nikada ne bi namirisali slobodu. On je pozvao sve da ne napadaju Joanikija već da se okupe oko njega.
„Umesto da ustajemo i ležemo zahvalni na rubu beskraja koji smo dobili u izbornoj noći, na koje su pozivali upravo vladike Crne Gore, ulažući sve svoje duhovno u naše svetovno, da nas probude iz veka ćutanja i veka straha, da olovkom izbornog dana odbranimo sebe. Da nije bilo Mitropolita Amfilohija i Vladike Joanikija nikada ne bi ni namirisali slobodu“, naveo je Milačić u pisanom saopštenju.

„Njihovim pozivom smo ovenčani na mir i slogu, to dugujemo Mitropolitu Amfilohiju, sastavljanje vlade njegove i pobede svakog građanina ove zemlje ma kom se Bogu on molio, i neka se niko ne usudi da svojom rečju pomuti ono što je ostalo kao dug prema Đedu naše nacije, ma kako se on zvao. Jer će za svog protivnika dobiti narod Crne Gore“, istakao je Milačić.

Lideri DF na konferenciji za novinare u  Podgorici  - Sputnik Srbija
Medojević optužio SPC za prevaru i spomenuo Mandića, iz NSD negirali njegove navode

On je naveo da su pobedili i dobili rat protiv sutrašnjice, one koja bi ih proganjala policijom zato što veruju, koja bi ih, kako je naveo zatvarala i tamničila zato što Boga vole.

„Dobili smo rat protiv današnjice koja ne poznaje Boga, u kojoj je sve i jeftino i prazno, i sve je na prodaju“, istakao je on.

Naveo je da su se u takvom ratu borili zalažući sve.

„Išli smo ulicama ne mareći za život, koračali smo ne mareći za smrt, pobedili smo verom, ne politikom, kordone naoružanih, dok su nas zasipali palicama, nazivali izdajnicima, državnim neprijateljima, tuđim plaćenicima, mirno smo stajali, okupirani samo jednom idejom. Mi ne branimo danas, mi branimo večnost. U toj borbi goreli smo svi, a izgorio je naš mitropolit Amfilohije, životom je platio ono što je odbranio, pravo na istoriju, pravo na ime i prezime našeg naroda, odbranio je ono što je novi Ustav Crnoj Gori uzeo, vratio je Crnu Goru sebi“, naglasio je Milačić.

Naveo je da nisu slobodu ni tražili, a ni dobili u domu većine, domu zakona, parlamentu bezakonitosti, u kom su stanovali oni koji su im slobodu uzimali, neki, kako je naveo, zbog nevere, neki zbog stranih, tuđih, a moćnih, a neki zbog sebe, jedan po jedan, podignutim rukama izglasavali su zakone i Ustav svoje prolaznosti, dok nas nisu izveli na ulice da sami zbacimo okove anticivilizacije i vratimo Crnu Goru u istoriju.

Vladike su očevi naše borbe

„U našoj borbi nije bilo politike, nije bilo partija, nije bilo koalicija, one su nastajale i postojale za izborni dan, da presude onom kog su već umorile Vladike Crne Gore, kom su već presudili narodom  i slobodom, pa pozvali da se glasa za slobodu. Našu borbu dobile su Vladike Crne Gore. Oni su očevi naše borbe. Oni su očevi naše pobede“, naveo je Milačić.

Vladika Joanikije predvodi litiju u Beranama - Sputnik Srbija
Vladika Joanikije: Ne smemo dozvoliti da naša vera bude ponižena, a mi diskriminisani

I danas, dodaje, dok Crna Gora i dalje oplakuje oca svog junaštva, oca po večnosti, dok stvaramo novo hodočašće u Hramu Hristovog Vaskrsenja, odlazeći na grob našeg veka, opet nas pozivaju na borbu, ali ne pobeđeni, ne otpisani, na borbu nas zovu borici naše pobede.

„Opet prete prozivajući Boga, njegove vesnike, oce i Vladike, jer napad na Vladiku Joanikija, oca pobede, napad je na našu pobedu. Napad rečima koje se ne smeju izgovoriti, mislima koje se ne smeju ni pomisliti. A ne voditi rat protiv pobede, rat protiv onoga koji je već dobijao iste ratove, koji vekovima dobija ratove protiv Pravoslavlja i Crne Gore“.

Takav ishod garantuje narod Crne Gore, jer u napadu na vladike i crkvu, ističe, "mi se više ne delimo, mi postajemo jedna partija, partija Boga".

U vremenu koje je rođeno za prvu slobodnu Vladu Crne Gore, više od toga, za Vladu stoleća, po njegovoj oceni, ne smemo ni po koju cenu pokazivati zube pobedi naše večnosti.

„Više od toga, ne smemo ni po koju cenu pokazivati zube vladici Joanikiju, dostojnom sinu Mojsija Zečevića, koji sada ne može ni odgovoriti, jer dobija još jedan rat protiv globalnog zla, korona virusa, koji boluje za svojim ratnim ocem, ocem svoje slobode, mitropolitom, zar ima čoveka koji bi u ovom trenutku njega napadao. Umesto da ustajemo i ležemo zahvalni na rubu beskraja koji smo dobili u izbornoj noći, na koje su pozivali upravo Vladike Crne Gore, ulažući sve svoje duhovno u naše svetovno, da nas probude iz veka ćutanja i veka straha, da olovkom izbornog dana odbranimo sebe. Da nije bilo mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija nikada ne bi ni namirisali slobodu“, naveo je Milačić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala