Lavrov: I Amerika i Francuska su učestvovale u rešavanju sukoba u Karabahu

© Foto : MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pitanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu rešavalo se kako uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, tako i Francuske – njihov stav, kao kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, uzimao se u obzir prilikom donošenja odluka, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju RT.

„Ne smatram da je pitanje (Nagorno-Karabaha) rešeno bez učešća SAD, jer je stav tri kopredsedavajuće zemlje Minske grupe OEBS-a – Rusije, SAD i Francuske, koji je u poslednjih mesec dana pred potpisivanje sporazuma 9. novembra više puta izlagan i na nivou predsednika, ministara, specijalnih predstavnika kopredsedavajućih zemalja, stav u korist hitnog prekida krvoprolića i izrade mehanizma kontrole prekida vatre ipak politički, psihološki delovao na situaciju“, rekao je Lavrov.

On je dodao da SAD i Francuska imaju uticaj na zemlje regiona.

„Stoga, iako ti apeli nisu bili 'stavljeni na papir' u to vreme, ipak su odigrali važnu političku ulogu u stvaranju uslova za to da na kraju sporazum, koji je dogovoren zahvaljujući titanskim naporima ruskog predsednika lično, proradi. I on funkcioniše“, rekao je ministar.

Lavrov je rekao da je žalostan osećaj „povređenog ponosa“ koji se ponekad omakne predstavnicima SAD i Francuske na temu sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Tokom mojih kontakata sa američkim i francuskim kolegama, isto kao i za vreme kontakata predsednika Makrona i predsednika Putina na temu Nagorno-Karabaha poslednjih dana ipak se provlači osećaj povređenog ponosa. I to je žalosno“, zaključio je Lavrov.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala