Bezobrazluk i cinizam: Zaharova oštro reagovala na izjavu nemačkog ambasadora o Crvenoj armiji

© Sputnik / Yakov YerinVojnici Crvene armije posle bitke kod Kalinjingrada
Vojnici Crvene armije posle bitke kod Kalinjingrada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je ogorčena ciničnim rečima nemačkog ambasadora u Litvaniji Matijasa Sona da je cilj oslobađanja Nemačke od nacizma od strane Crvene armije bio uspostavljanje „Staljinove represivne vladavine“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ova 'otkrića' visokog diplomate Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, inspirisana antiruskim osećanjima koja su decenijama gajile nacionalističke snage u Litvaniji, kvalifikujemo kao provokaciju, bezobrazluk i cinizam“, naglasila je Zaharova, dodajući da Moskva očekuje da Berlin objasni i „jasno se ogradi od takvog pojedinačnog ispada".
Testiranje američke interkontinentalnih balističkh raketa Minuteman III - Sputnik Srbija
Zaharova: Lažne tvrdnje da američka PRO nije usmerena protiv Rusije

Prema njenim rečima, odnedavno se u Nemačkoj sve aktivnije promovišu ideje koje izjednačavaju Sovjetski Savez sa nacističkom Nemačkom u kontekstu razloga za izbijanje Drugog svetskog rata.

„Sasvim je očigledno da je cilj da se prosto ukloni odgovornost Nemačke za neljudske zločine nacizma. Ovaj pristup izaziva apsolutno kategorično odbacivanje i dovodi u pitanje proces posleratnog pomirenja Rusa i Nemaca, bez presedana u pogledu stepena ljudskog samoopredeljenja", rezimirala je Zaharova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala