Tači ostaje u pritvoru

© Tanjug / Phil NijhuisPredsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu smatra da Hašim Tači i druga trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima Kosova (poznatijim kao sud za zločine OVK).

„U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi, pritvor je neophodan“, navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je danas objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane, prenosi Tanjug.

Odbrana je juče najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, te da traži ukidanje redakcije naloga i argumenata tužilaštva za pritvor kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Tužilaštvo podseća da su u vreme koje je navedeno u optužnici osumnjičeni bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva, kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i uticaja.

„Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak“, navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužilaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Od početka, kako se navodi i u optužnici, kao pripadnici OVK i Privremene vlade Kosova, osumnjičeni su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa zajedničkim ciljem preuzimanja Kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK.

U novije vreme, javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao „istorijsku nepravdu“.

Još 2017. godine široko se izveštavalo da su članovi stranke čiji su Tači i Veselji bili bivši i sadašnji lideri, pokušali da stvore podršku za ukidanje tog tužilaštva i suda.

 Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači optužen za najmanje 98 ubistava

„Tači je lobirao za njihovu „reformu“ i tada javno lagao o stepenu svoje lične povezanosti sa tužilaštvom“, navodi se u podnesku.

Takođe je ukazano kako postoji sumnja da su u skorije vreme vladini zvaničnici na Kosovu, lojalni Tačiju i Veseljiju, obavili koruptivne isplate potencijalnim svedocima tužilaštva, navodno za „putne troškove“ iako sve putne troškove plaća Sud u Hagu.

U tom kontekstu je pomenut kosovski ministar Abelard Tahiri, da je imenovao je Dritona Lajčija za šefa Odeljenja za Koordinaciju procesa pravne zaštite i finansijske podrške potencijalno optuženim.

Tužilaštvo je podsetilo na zastrašivanje svedoka sa Kosova u slučajevima koji su vođeni protiv Fatmira Ljimaja i Ramuša Haradinaja, kao i na slučajeve „Dumaku“ i „Balaj“.

Ukazalo je da su svedoci ili odustajali od svedočenja ili čak menjali iskaze lažnim svedočenjem, te da ista opasnost preti i sada.

Hašim Tači u Hagu - Sputnik Srbija
Dokazi na videlo: Lažno Kosovo — rak-rana Evrope u čijem temelju je strašan zločin /video/

Tim povodom tužilaštvo se pozvalo na presudu kojom je Haški tribunal oslobodio Haradinaja od optužbi za ratne zločine, ali da je pretresno veće konstatovalo kako je: „tokom suđenja naišlo na značajne poteškoće u obezbeđivanju svedočenja velikog broja svedoka. Mnogi svedoci su kao glavni razlog što ne žele da svedoče naveli da se plaše“.

„Pretresno veće je steklo snažan utisak da se suđenje održavalo u atmosferi u kojoj su se svedoci osećali nebezbedno. Na to je uticalo niz faktora specifičnih za Kosovo, poput malih zajednica i bliskih porodičnih veza i zajednica, što je otežavalo garantovanje anonimnosti. Same stranke su se složile da na Kosovu postoji nestabilna bezbednosna situacija koja je bila posebno nepovoljna za svedoke“, navodi se u presudi Tribunala na koju je podsetilo tužilaštvo.

Kao posebne razloge za pritvor tužilaštvo je istaklo da će osuđeni pokušati da izbegnu suđenje kada saznaju za koja se teška krivična dela terete - zločine, zbog kojih mogu biti osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

„Svi osumnjičeni imaju sredstva, motiv i priliku da izbegnu pravdu. Svi su bivši viši komandanti OVK i sadašnji ili bivši politički lideri u kosovskoj vladi. Imaju pristup značajnim sredstvima i mogu lako mobilišu široku mrežu pristalica i državnih zvaničnika, uključujući osobe sa sigurnosnim, policijskim i obaveštajnim iskustvom“, navelo je tužilaštvo.

Takođe je podsetilo na činjenicu da Kosovo ima mali broj sporazuma o ekstradiciji sa drugim zemljama, što je jedan od mehanizama saradnje sa Sudom za zločine OVK, te da bi tako izbegli izručenje ukoliko odluče da pobegnu.

Tužilaštvo je takođe navelo da se nastavlja prikupljanje dokaza iz mnogih izvora, uključujući inostranstvo, te da se svi ti postupci vode se u atmosferi zastrašivanja svedoka.

„Pored urođene kriminalnosti, potencijalnog mešanja u administraciju pravde razmatrane prema prethodnom kriterijumu, osumnjičeni su očigledno sposobni za orkestriranje nasilnih krivičnih dela“, zaključilo je Specijalizovano tužilaštvo u podnesku od 17. novembra koji je potpisao glavni tužilac Džek Smit.

Pored Tačija i Veseljija, na optužnici tužilaštva nalaze se i Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Terete se u 10 tačaka za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine izvršene kroz udruženi zločinački poduhvat, zajedno sa nizom drugih pripadnika OVK.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala