Putin: Rusko-turski centar za Karabah koristiće dronove

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednički rusko-turski centar za Karabah koristiće bespilotne letelice, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Imamo veoma dobro iskustvo u saradnji na Bliskom istoku, kao i u Siriji, gde zajedno organizujemo zajedničku patrolu i konvoje i u Idlibskoj zoni i na granici između Sirije i Turske. Ovde takva vrsta saradnje nije potrebna. Ali smo se dogovorili da ćemo izgraditi zajednički centar koji će koristiti bespilotne letelice. Zajedno ćemo kontrolisati situaciju duž kontakt linije uz pomoć tih dronova i dobijaćemo informacije koje ćemo zajedno analizirati“, rekao je on za televiziju „Rusija 24“.

Putin je dodao da će Rusija i Turska, polazeći od toga, zajedno izvlačiti zaključke o onome što se dešava u onlajn-režimu.

Baku će sam rešiti gde će biti centar

Ruski lider je istakao da Baku sam može da donese odluku gde će u Azerbejdžanu biti stacionaran zajednički centar za praćenje situacije u Karabahu.

„Druga je stvar gde će se centar nalaziti. Biće na suverenoj teritoriji Azerbejdžana i ta zemlja ima pravo da samostalno donese odluku gde smatra da je primereno da ga razmesti“, dodao je on.

Stepanakert - Sputnik Srbija
Rusija formira centar za humanitarno reagovanje u prestonici Karabaha

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala