Rusija formira centar za humanitarno reagovanje u prestonici Karabaha

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStepanakert
Stepanakert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Ministarstvo odbrane pristupilo je formiranju Međuresornog centra za humanitarno reagovanje u glavnom gradu nepriznate republike Nagorno-Karabah – Stepanakertu, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije.
„Po nalogu ministra odbrane Ruske Federacije generala Sergeja Šojgua, Ministarstvo odbrane Rusije pristupilo je formiranju Međuresornog centra za humanitarno reagovanje u Stepanakertu u okviru sprovođenja ukaza ruskog predsednika Vladimira Putina 'O dodatnim merama za podržavanje mira u Nagorno-Karabahu'“, saopštio je Nacionalni centar.

Kako je precizirano, formiranje Međuresornog centra u Stepanakertu u potpunosti će biti završeno do 20. novembra ove godine. Od tog datuma, Centar će početi da obavlja čitav niz zadataka humanitarnog reagovanja koji su mu dodeljeni.

Istovremeno, saopšteno je da će grupa Ministarstva civilne odbrane, vanrednih situacija i uklanjanja posledica prirodnih katastrofa Ruske Federacije ući u sastav Međuresorne grupe, kao i da je u toku njeno premeštanje.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su ruski šef diplomatije Sergej Lavrov razgovarao telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim o potrebi da se u rešavanje humanitarne situacije u Karabahu uključe i Komesarijat za izbeglice UN, UNESKO i Crveni krst.

Ranije je pres-služba Kremlja prenela da je Putin potpisao ukaz o formiranju humanitarnog centra za Nagorno-Karabah s ciljem obnavljanja civilne infrastrukture u tom regionu, pružanja pomoći stanovnicima i povratka izbeglica. istaknuto je da ruski predsednik računa na međunarodnu podršku radu ruskog centra.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da su ruske mirovne snage do tog dana postavile 12 osmatračnica u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu.

Sporazum o Karabahu

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala