Lideri BRIKS-a usvojili Moskovsku deklaraciju, antiterorističku i ekonomsku strategiju

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon samita BRIKS-a
Predsednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije nakon samita BRIKS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja BRIKS-a odobrili su Moskovsku deklaraciju, Antiterorističku strategiju i Strategiju ekonomskog partnerstva BRIKS-a na period do 2025. godine, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.
„Generalno, nameravamo da danas potvrdimo Moskovsku deklaraciju pripremljenu za samit, koja odražava opštu procenu stanja stvari u svetu, u kojoj su sumirani rezultati ruskog predsedavanja, utvrđeni perspektivni pravci i dugoročni orijentiri naše saradnje u okviru organizacije. Pored toga, potrebno je odobriti još dva dokumenta ─ Antiterorističku strategiju BRIKS-a i ažuriranu Strategiju ekonomskog partnerstva do 2025. godine“, rekao je Putin, sumirajući rezultate samita BRIKS-a.

Lider Rusije je predložio da se pomenuti dokumenti smatraju usvojenim, jer nije bilo primedbi.

Govoreći o rezultatima rada samita, Putin je istakao da su sve zemlje praktično čitave godine morale da rade u posebnom režimu.

Ruski predsednik Vladimir Putin na samitu BRIKS-a - Sputnik Srbija
Putin na samitu BRIKS-a: Ceo svet je porodica, ali „svako stado ima crnu ovcu“

Prema njegovim rečima, stari problemi, koji su sami po sebi složeni, nisu nigde otišli. Istovremeno, novi izazovi, povezani sa pandemijom virusa korona, stvorili su dodatne poteškoće u rešavanju starih pitanja.

„Udruživanje naših napora i zajednički rad na jačanju našeg udruženja usmereni su na to da na najefikasniji način rešavamo probleme koji su pred nama. Želim da vam zahvalim na proceni naših napora za jačanje saradnje u okviru BRIKS-a“, obratio se Putin učesnicima samita.

Za kraj je dodao da je podrška partnera iz Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke republike pomogla da se samit pod predsedavanjem Ruske Federacije održi na željenom nivou u uslovima pandemije.

„Sve u svemu, rekao bih da smo zajedno uspeli u tome“, zaključio je Putin.

Podsetimo, BRIKS je neformalno međudržavno udruženje Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, čiji je cilj razvoj sveobuhvatnog dijaloga i saradnje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala