Nuklearni ledolomac „Arktik“ krenuo na prvo putovanje Severnim morskim putem

© Sputnik / Maйsterman / Uđi u bazu fotografijaAtomski ledolomac "Arktika" utire put brodu kroz Severni ledeni okean preko Severnog morskog puta
Atomski ledolomac Arktika utire put brodu kroz Severni ledeni okean preko Severnog morskog puta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najsnažniji ruski nuklearni ledolomac „Arktik“ krenuo je na svoje prvo putovanje Severnim morskim putem, koje će trajati tri nedelje, saopštila je pres-služba kompanije „Atomflot“.
„Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac 'Arktik' je 14. novembra napustio luku Murmansk i krenuo ka Karskom moru na svoje prvo putovanje. Do sredine decembra nuklearni ledolomac će se nalaziti u vodama Severnog morskog puta", navodi se u saopštenju.

„Na Arktiku je u toku aktivan proces stvaranja leda. Sada imamo priliku da se probijemo i to je normalan proces nakon puštanja u rad bilo kog plovila", rekao je prvi zamenik generalnog direktora „Atomflota“ Leonid Irlica.

Po završetku putovanja, nuklearni ledolomac „Arktik“ će ući u luku Murmansk radi dopunjavanja zaliha, a krajem decembra će se vratiti u vode Severnog morskog puta. Ledolomac će zimu i proleće provesti na Arktiku.

Ruski ledolomac na Arktiku - Sputnik Srbija
Novi ruski nuklearni ledolomac stigao do Severnog pola

Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac „Arktik“ projekta 22220 ušao je u nacionalnu flotu nuklearnih ledolomaca 21. oktobra ove godine.

Nuklearni ledolomci projekta 22220 najveći su i najmoćniji na svetu. Oni su potrebni da bi se osiguralo rusko vođstvo na Arktiku, moći će da vode karavane brodova, probijajući se kroz led debljine do tri metra.

Ledolomci projekta 22220 obezbediće navođenje plovila sa ugljovodonicima sa polja poluostrva Jamal i Gidan i iz Karskog mora na tržišta zemalja azijsko-pacifičkog regiona. Ukupno je planirano da se u Rusiji do 2035. godine izgradi pet brodova na nuklearni pogon.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala