Jermenska opozicija traži formiranje privremene vlade i nove izbore

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPristalice jermenske opozicije na mitingu u Jerevanu
Pristalice jermenske opozicije na mitingu u Jerevanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik opozicione jermenske stranke Dašnakcutjun Išhan Sagateljan predstavio je na mitingu u centru Jerevana mapu puta opozicionih snaga, u kojima se zahteva ostavka premijera, stvaranje privremene vlade i organizovanje prevremenih izbora.
„Izjava je neprihvatljiva, ali to je činjenica, i u nastalim uslovima razmeštanje ruskih mirovnih snaga je neophodnost. Izjavu smatramo ponižavajućim činom predaje, potpisanim iza leđa naroda. Ali nije sve završeno. Potrebno je diplomatskim putem, putem pregovora pokušati da u nastaloj situaciji svedemo naše ustupke na minimum“, rekao je Sagateljan.

Prema njegovim rečima, pre svega je na predstojećim pregovorima neophodno isključiti konsolidaciju Karabaha unutar Azerbejdžana i postići nezavisnost Nagorno-Karabaha. Prema njegovim rečima, Pašinjan ne može da vodi ove pregovore.

„Nacionalna skupština treba odmah da ukine ratno stanje, smeni premijera Nikola Pašinjana, a zatim izabere novog premijera i formira privremenu vladu nacionalnog dogovora, a zatim što je pre moguće organizuje nove parlamentarne izbore“, istakao je on.

Predstavnik opozicione partije Dašnakcutjun Geam Manukjan pozvao je tokom protesta na pokretanje krivičnog postupka protiv premijera Pašinjana.

„Pašinjan je svojim postupcima, nezakonitim naredbama, nalozima, koracima postavio temelje političkim represijama i nasilju kako bi ugušio glas protesta. Morate preduzeti drastične korake, pokrenuti krivični postupak zbog Pašinjonovih postupaka kojima se krši bezbednost i integritet naše zemlje, koji dovode u pitanje jedinstvo, demokratiju i slobodu govora“, istakao je Manukjan.

Prema njegovim rečima, opozicija će u tome pomoći Tužilaštvu podnošenjem izveštaja o zločinu. Takođe je pozvao pripadnike policije da se uzdrže od represija protiv opozicionara.

Bivši šef Nacionalne službe bezbednosti Jermenije Artur Vanecjan izjavio je ranije novinarima da je pokretanje slučaja protiv Pašinjana „sveta dužnost pravosudnih organa“. „Vlast u Jermeniji više ne postoji, Nikol Pašinjan više se ne nada pravosudnom sistemu i formira bande kojima pokušava da obuzda političke protivnike“, rekao je Vanecjan.

On je upozorio na pokušaje uticaja na slobodno izražavanje volje naroda uz podršku kriminala.

„Čitav život sam se borio protiv kriminala. Znam kako to da radim. Pozivam policiju, SNB i čitav pravosudni sistem da preduzmu mere za sprečavanje takvih procesa. Ako Pašinjan ne dozvoljava da se to radi, znači da je potrebno da se pokrene krivični postupak i pozove na odgovornost, zaključio je bivši direktor Službe nacionalne bezbednosti Jermenije.

Neprijatna pitanja za Pašinjana - Sputnik Srbija
Neprijatna novinarska pitanja za Pašinjana

U Jerevanu se već nekoliko dana održavaju protestni skupovi. Demonstranti zahtevaju ostavku aktuelnog premijera Jermenije Nikola Pašinjana, zbog potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u Karabahu. 

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala