Velika Britanija planira veliku kampanju protiv Rusije

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaPogled na Vajthol, Vestminstersku palatu i Big Ben u Londonu
Pogled na Vajthol, Vestminstersku palatu i Big Ben u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija kreće u napad na Rusiju, mada ona to naziva „kontranapadom“. Rezultat sledeće antiruske kampanje sigurno će biti novi, sofisticiraniji fejkovi i niz neutemeljenih optužbi.

Trebalo je odavno da se naviknemo na to. Ali izgleda da London sada ima kampanju dezinformacija protiv Rusije na sasvim novom nivou, uz korišćenje vojske i specijalnih snaga.

Novac lokalnih samouprava koji je do sada bio namenjen finansiranju medija čiji su osnivači lokalne samouprave po pravilima novog Zakona o javnom informisanju, biće raspodeljen na konkursu, dodeljen za projekte koje kao najbolje ocene članice Medijske zajednice, koje u konkursnim komisijama imaju većinu. - Sputnik Srbija
Iz čije kuhinje izlaze opsesivne američke fobije da Rusija širi dezinformacije o koroni

Ovaj zaključak se može izvući iz otkrića lista „Tajms“ koji, pozivajući se na anonimne vladine izvore, izveštava da Vladin štab za komunikacije (GCHQ)  pokreće ofanzivnu sajber operaciju koja ima za cilj da potkopa propagandu protiv vakcine, koju šire neprijateljske države. Objašnjenja kojima list argumentuje ovu izjavu ne ostavljaju nikakvu sumnju da je reč isključivo o jednoj državi — o Rusiji. 

Štaviše, očigledno je reč o zajedničkoj operaciji nekoliko britanskih specijalnih službi. Vladin štab za komunikacije je zvanično do strukture Ministarstva spoljnih poslova, dok u okviru Zajedničkog obaveštajnog komiteta blisko sarađuje sa MI5, MI6 i britanskom vojnom obaveštajnom službom. Pored toga, „Tajms“ navodi da 77. armijska brigada, sajber formacija koja je stvorena pre pet godina za psihološke specijalne operacije na društvenim mrežama i internetu, učestvuje u operaciji protiv Rusije. Sudeći po razmerama uključenih snaga, resursi koji su iskorišćeni su prilično veliki. 

Navodnu je svu ovu grandioznu zbrku izazvala „ruska kampanja dezinformacija protiv britanske vakcine protiv virusa korona“ — vakcine koja još uvek nije stvorena, i verovatno na kraju neće ni biti stvorena. Podsetimo da ova podmukla kampanja, koju je navodno pokrenula Rusija, postoji isključivo u mašti. I najverovatnije ju je izmislila upravo redakcija „Tajmsa“, koja je bez ikakvih dokaza optužila Moskvu da pokušava da diskredituje nepostojeću vakcinu. Sada je ona iznela priču o početku „kontranapada“ na Rusiju. Iz ovoga se može pretpostaviti da je ovaj, nekada ugledni list, postao sastavni deo te specijalne operacije. 

Mi zasad možemo samo da nagađamo o tome šta nam pripremaju britanske specijalne službe. Međutim, iz kratkog komentara izvora „Tajmsa“ navodi se da će Vladin štab za komunikacije koristiti iste instrumente protiv Rusije koje je London koristio protiv Islamske države i „terorističke propagande“. Ovaj štab je i ranije izvestio da se već bavio sajber napadima protiv internet resursa koji su povezani sa islamistima, uključujući i Al Kaidu. Mada, i sam priznaje da je ovo samo „vrh ledenog brega“. 

Šta se nalazi na dnu „ledenog brega“ može se proceniti po brojnim skandalima oko nekih britanskih struktura, koje su na ovaj ili onaj način povezane sa vladinim naredbama na polju psiholoških operacija u inostranstvu. Najšokantniji od njih se odnosio na otkrivanje metoda rada poznate londonske PR kompanije Bell Pottinger, koja već duži niz godina sarađuje sa vladama Britanije i SAD. U jesen 2016. godine bivši zaposleni u ovoj kompaniji govorili su o tome kako su, ispunjavajući naredbe Pentagona i CIA, nekoliko godina bili angažovani u tajnim informativnim operacijama u Iraku. 

Značajan deo njihovog rada bilo je stvaranje lažnih video snimaka, filmova, navodno „vesti“, pa čak i sapunica koje su trebale da izgledaju kao autentični „arapski“ proizvod. Koristeći originalne snimke propagandista Al Kaide, britanski stručnjaci za odnose sa javnošću su napravili lažne video snimke koji su javnosti predstavljeni kao filmovi islamskih terorista kako bi ih diskreditovali. Teško je reći koliko je ukupno takvih falsifikata napravljeno, ali o razmerama ovog projekta svedoči budžet — Pentagon je od 2007. do 2011. godine samo ovoj kompaniji isplatio 540 miliona dolara. Prema podacima Biroa za novinarska istraživanja, više od 40 takvih struktura je bilo aktivno u Iraku.  

Kao rezultat niza skandala koji uključuju više nego kontroverzne metode rada, Bell Pottinger je na kraju bio zatvoren. Međutim, dalji događaji su pokazali da Britanci aktivno koriste istu metodologiju rukama drugih kompanija. Na primer, jedan od glavnih poduzimača britanske vlade i obaveštajnih službi tokom tri decenije bila je kompanija SCL Group (bivša Strategic Communication Laboratories), koja se specijalizovala za psihološke specijalne operacije širom sveta. Njene metode rada su postale nadaleko poznate zahvaljujući skandalu oko njene podružnice — Kembridž analitika.

Viktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija
London — nosilac antiruske kampanje

Rukovodioci te kompanije su otvoreno priznali (ne sluteći da ih tajno snimaju): „Ako radimo, možemo da napravimo lažne naloge ili veb stranice. Pojavljujemo se kao studenti koji rade na istraživačkim projektima za univerzitete, možemo biti turisti. Postoji mnogo opcija...Imamo puno iskustva u ovome“. Uz to, radilo se samo o metodama kompanije SCL, ali svetski mediji su se obrušili na njenu podružnicu, i to isključivo zato što je ona 2016. godine radila za Donalda Trampa. Na kraju, Cambridge Analytica je uništena, a njena matična struktura je takođe najavila svoje zatvaranje. Međutim, s vremena na vreme se pojavljuju skandali, koji ukazuju na to da su fragmenti SCL, pod drugim imenima, i dalje aktivno uključeni u razvoj vladinih naredbi na Zapadu. 

Ne može se isključiti da će oni ili osobe povezane sa njima, biti upotrebljeni u kampanji „vakcina“ koja se razvija protiv Rusije, pogotovo zato što imaju bogato iskustvo rada u „ruskom“ pravcu u Ukrajini. 

Kada smo već kod Ukrajine… Ne može se isključiti da su nedavna misteriozna poseta predsednika ove države Vladimira Zelenskog londonskom sedištu MI6 i tajni sastanak tamo sa njenim direktorom Ričardom Murom, na ovaj ili onaj način povezani sa početkom specijalne operacije protiv Rusije. Predsednik Ukrajine je priznao da je sastanak bio o „problemu suzbijanja dezinformacija i lažnih vesti“. A onda je sa govornice Vrhovne rade javno pozvao ukrajinske „stručnjake za stvaranje falsifikata i dezinformacija“ da rade na ovom zadatku koji je postavljen u Londonu.

Zašto je iskusnim britanskim specijalistima u psihološkim operacijama bila potrebna pomoć Ukrajine? Stvar je u tome da je istraga o metodama Bell Pottinger u Iraku pokazala da su u ovom prljavom poslu stvaranja fejkova neophodni izvorni govornici jezika na kojem se šire dezinformacije. Za stvaranje lažnih video snimaka Al Kaide, angažovano je do 300 ljudi, od kojih je značajan deo Iračani. Ako britanske tajne službe odluče da koriste iste metode protiv Rusije, očajnički će im trebati kompetentni izvorni govornici ruskog jezika. Jasno je u kojoj zemlji ih je najbolje tražiti.  

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Moskva: SAD i saveznici strasno vole antiruske kampanje

Tako da se može zamisliti kojim će metodama Britanci napasti Rusiju. Ako se odluče za isti arsenal mračnih operacija koji koriste na Bliskom istoku, onda se može očekivati pojava lažnih video snimaka, video snimaka na ruskom jeziku, provokativnih objava na internetu, koje će se koristiti za dalje optužbe protiv Rusije. Štaviše, sudeći po iskorišćenim resursima, planirana je kampanja u velikim razmerama. I Rusija mora biti spremna za ovo. 

Zapadni izvori tvrde da se to radi kako bi se sprečili pokušaji Moskve da „poseje sumnju u mogućnost stvaranja pouzdane vakcine protiv virusa korona“. Zanimljivo je da je britanski premijer Boris Džonson pre neki dan, govoreći u svom parlamentu, javno izrazio sumnju u mogućnost stvaranja pouzdane vakcine. Ako pratimo logiku optužbi protiv Rusije, već je otkriven jedan „agent kampanje protiv vakcine“. Samo Rusija s njim nema nikakve veze. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala