Iz čije kuhinje izlaze opsesivne američke fobije da Rusija širi dezinformacije o koroni

© Flickr / Geoff LivingstonNovac lokalnih samouprava koji je do sada bio namenjen finansiranju medija čiji su osnivači lokalne samouprave po pravilima novog Zakona o javnom informisanju, biće raspodeljen na konkursu, dodeljen za projekte koje kao najbolje ocene članice Medijske zajednice, koje u konkursnim komisijama imaju većinu.
Novac lokalnih samouprava koji je do sada bio namenjen finansiranju medija čiji su osnivači lokalne samouprave po pravilima novog Zakona o javnom informisanju, biće raspodeljen na konkursu, dodeljen za projekte koje kao najbolje ocene članice Medijske zajednice, koje u konkursnim komisijama imaju većinu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dva američka medija istovremeno su objavila članke sa neutemeljenim optužbama Rusije, u kojima su optužili Moskvu za dezinformacije o pandemiji virusa korona, koji se širi SAD. Kremlj je tvrdnje o navodnoj ruskoj kampanji „dezinformacija“ nazvao „opsesivnom fobijom“, dok ruski eksperti to vide kao deo američke predizborne kampanje.

Jedino se još debatuje o tome iz čije kuhinje su izašle te teorije zavere – da li su ih izmisli američki novinari u nadi da će ohrabriti svoje šefove ili je ovo još jedna injekcija američkih obaveštajnih službi.

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki smatra da je ovo „predizborni fejk“ i da demokrate nastavljaju da plasiraju mitove o Rusiji kako bi diskreditovali aktuelne američke vlasti.

Republikanci su proglasili Kinu odgovornom za neuspeh nacionalnog zdravstvenog sistema, dok demokrate i dalje uporno nastavljaju da gaje mitove o ruskom uplitanju u američke unutrašnje političke procese. Suština je da i jedni i drugi pokušavaju da opravdaju svoje greške i poraze, kao i da skinu sa sebe odgovornost za krizu nastalu u zemlji.

Ruski eksperti podsećaju da Rusija za razliku od SAD nikada nije optuživala druge zemlje i uvek je potencirala da ne treba tražiti krivce, već da se treba ujediniti u borbi protiv ove pošasti, dok su SAD prve optužile Kinu za širenje virusa korona.

„Ruska karta“ ostaje element američke predizborne kampanje

Celu priču su zakuvala dva američka lista - „Asošijeted pres“ i „Njujork tajms“, koja su objavila članke u kojima se Rusija optužuje za širenje dizinformacija o pandemiji. Kako su naveli, bivši agenti Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) navodno objavljuju informacije u pokušaju da utiču na raspoloženje Amerikanaca. Prema medijskim izvorima, Rusija nastoji da utiče na tok predsedničkih izbora u SAD, koji će biti održani u novembru.

Ovo, uostalom, nije prvi put da zapadni mediji i zvaničnici optužuju Rusiju, a takođe i Kinu da „produbljuju strah od pandemije, izazivaju paniku i nepoverenje na Zapadu“ kako bi navodno sprovele kampanju dezinformacija i dovele u sumnju način na koji SAD postupaju sa krizom i odvratili pažnju od njihove borbe protiv pandemije.

Zudin ističe da „ruska karta“ i dalje ostaje jedan od najvažnijih elemenata predizborne kampanje demokrata protiv američkog predsednika Donalda Trampa.

„Ništa se nije promenilo u optužbama SAD i ništa se ne može promeniti, budući da su poslednjih godina američke političke elite postigle stabilan antiruski konsenzus. Samim tim, izjave predsednika Donalda Trampa da bi želeo da ima dobre odnose sa Rusijom izgledaju kao potpuni izuzetak, a svi ostali su agresivno antiruski raspoloženi. To daje američkim medijima osnova za takve napise“, kaže za Sputnjik ruski ekspert Aleksej Zudin.

Razlog za to je, smatra ekspert, kombinacija američke izborne kampanje i veoma teške situacije povezane sa virusom korona.

„Kao što znate, glavni mediji u SAD simpatišu demokrate, kojima je glavni neprijatelj Rusija, pa oni obično objavljuju antiruske članke sa takvim optužbama", pojasnio je Zudin.

Antiruska retorika će se nastaviti

Takve optužbe Rusije politikolozi smatraju „rezultatom antiruske opsesije“, a Zudin ih smatra „neosnovanim“.

„Ovde čak nije interesantno ni to što američki mediji ni ovog puta ne navode svoje izvore, već je zanimljivo da sami materijali na koje se ti mediji pozivaju, sudeći po opisu, ne nose nikakav propagandni ili neobjektivan karakter. Glavna misao je potpuno ispravna – da se Rusija mnogo bolje snalazi u borbi sa pandemijom virusa korona nego SAD“, ističe Zudin.

Situacija sa virusom korona u Rusiji se smiruje, a broj zaraženihž u poslednja dva meseca se postepeno smanjuje. Prema podacima, broj otkrivenih novih slučajeva sada je skoro upola manji nego na vrhuncu u maju. U tom kontekstu, eksperti napominju da se Rusija ne bavi „dezinformacijama“, nego stvaranjem vakcine protiv kovida 19 i podsećaju da je Moskva i drugim zemljama pružala maksimalnu pomoć u borbi protiv pandemije. Između ostalog, cilj ove antiruske kampanje tumači se i kao pokušaj da se neutrališe pozitivan efekat ruske pomoći Italiji i drugim zemljama u borbi protiv korone. Može se očekivati je da će se informacioni rat protiv Rusije nastaviti, kao i pokušaji diskreditacije.

Takođe, ruski eksperti su sigurni da će antiruska retorika Vašingtona rasti kako se budu približavali predsednički izbora u SAD. Sada Rusiju optužuju ne samo da se navodno meša u predstojeće američke izbore, nego i da sprovodi kampanju dezinformacija sa istim ciljevima koji su joj ranije pripisivani - podrivanje američke demokratije, slabljenje američkog političkog sistema, diskreditaciju američkih vrednosti itd.

Sve to je namenjeno za „unutrašnju upotrebu“, a američkim političarima je za to potreban spoljni neprijatelj.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala