Lavrov s kolegama iz Jerevana i Bakua o Sporazumu za Karabah, mirovnjacima

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom s jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o raspoređivanju ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i njihovim zadacima.

Lavrov je prethodno razgovarao i s kolegom u Bakuu Džejhunom Bajramovim o poštovanju režima prekida vatre i koordinaciji prilikom raspoređivanja ruskih mirovnih snaga u regionu i organizaciji njihovih obaveza na terenu.

„Ministri su razmotrili tok primene zajedničke izjave predsednika Azerbejdžana, Jermenije i Rusije od 9. novembra, uključujući zadatke vezane za raspoređivanje ruskih mirovnjaka u zoni karabaškog sukoba i efikasne realizacije njihovog mandata“, navodi se u saopštenju ruskog MIP.

Istovremeno, Lavrov je detaljno informisao jermenskog ministra u vezi sa delatnošću Centra za humanitarno reagovanje koji je formiran Ukazom ruskog predsednika od 13. novembra.

Tema razgovora bila je i saradnja sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice, UNESKO, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i drugim organizacijama kako bi se olakšao položaj civila u zoni konflikta i omogućilo očuvanje verskih i kulturnih objekata.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala