Rusija u februaru lansira prvi satelit za posmatranje klime na Arktiku

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaLednik na ostrvu Čampa u arhipelagu Zemlja Franje Josifa
Lednik na ostrvu Čampa u arhipelagu Zemlja Franje Josifa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da krajem februara 2021. godine lansira prvu svemirsku letelicu „Arktik M“ za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu, izjavio je za Sputnjik izvor u raketno-kosmičkoj industriji.
„Lansiranje rakete nosača ‘Sojuz 2.1b’ sa potisnim blokom ‘Fregat’ i prvim satelitom ‘Arkti M’ sa kosmodroma Bajkonur planirano je za 28. februar“, rekao je izvor.

Sateliti „Arktik M“ predviđeni su za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu. Lansiranje drugog „Arktika M“ planirano je za 2023. godinu, a još tri satelita za 2024-2025. Posle 2025. godine trebalo bi da budu zamenjeni sa pet satelita „Arktik MP“.

​Satelit „Arktik M“ biće opremljen sličnim geostacionarnim meteorološkim aparatom kojima su opremljeni i sateliti serije „Elektro L“. Satelit će biti postavljen u visoko eliptičnoj orbiti, što će mu omogućiti da prikuplja meteorološke i hidrološke informacije o stanju polarnih oblasti Zemlje, koje su slabo vidljive sa satelita „Elektro L“.

​Nakon postavljanja dva satelita „Arktik M“ u orbitu, Hidrometeorološki centar će neprestano dobijati informacije o stanju atmosfere i površine na Zemljinim polovima. Ovo će poboljšati tačnost modela u pripremi kratkoročnih vremenskih prognoza i naučnicima pružiti veliku količinu novih podataka za proučavanje fenomena globalnih klimatskih promena.

U oktobru je portparol „Roskosmosa“ izjavio da je lansiranje „Arktika“ odloženo za 2021. godinu zbog potrebe za dodatnim proverama.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala