Putin: Na desetine zemalja zainteresovano za zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv korone

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na desetine zemalja već je izrazilo želju da uspostavi saradnju vezanu za isporuke i zajedničku proizvodnju ruskih vakcina protiv virusa korona, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Uvereni smo da stanovnici svih zemalja treba da imaju slobodan pristup vakcinaciji“, rekao je Putin.

Tokom svog obraćanja na plenarnom zasedanju Istočnoazijskog samita koji se održava u video-formatu, ruski lider je podsetio da su već registrovane dve ruske vakcine, istakavši da se očekuje i registracija treće.

„Spremni smo da i dalje isporučujemo partnerima ruske testove, reagense za dijagnostikovanje virusa korona, između ostalog, i besplatno. Do sada je isporučeno više od milion testova u više od 40 zemalja sveta“, poručio je Putin.

Predsednik Rusije je takođe predložio učesnicima samita da usvoje zajedničko saopštenje o borbi protiv virusa korona.

„Rusija je iznela predlog da pripremi zajedničku izjavu posvećenu pitanjima borbe protiv virusa korona, na odobrenje liderima država-učesnica Istočnoazijskog samita“, rekao je ruski lider.

Putin je dodao da je Rusija otvorena za dalji aktivni rad sa drugim zemljama kada je u pitanju borba protiv korone, kao i da ima šta da ponudi u pogledu naučnog, kliničkog i proizvodnog iskustva u borbi protiv zaraznih bolesti.

On je podsetio da je Rusija još 2016. godine iznela inicijativu za razvoj saradnje usmerenu na borbu protiv zaraznih bolesti zemalja Azijsko-pacifičke saradnje, i da je njena realizacija omogućila da se uspostavi koordinacija između epidemioloških odeljenja, razmenu iskustava i informacija, kao i da se započne obuka specijalizovanog kadra.

Kako je rekao, zahvaljujući tom programu pokrenut je i program usavršavanja za epidemiologe iz zemalja regiona u centru u Vladivostoku. Takođe je, uz aktivno učešće Rusije, u Bangkoku formiran centar vojne medicine asocijacije država jugoistočne Azije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala