Nemački poslanik: Situacija sa Navaljnim ─ napad na Rusiju

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Rajhstaga u centru Berlina
Zgrada Rajhstaga u centru Berlina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik Alternative za Nemačku u Bundestagu Peter Bistron oštro je kritikovao zvaničan stav Berlina o situaciji sa Aleksejem Navaljnim i rekao da postupci zemlje označavaju novu najnižu tačku u nemačkoj spoljnoj politici tokom vladavine kancelarke Angele Merkel.
„Neosnovana osuda Rusije bez ikakvih dokaza, zajedno sa odbijanjem predloga Moskve za saradnju u istrazi slučaja Navaljni, predstavlja napad na Rusiju“, rekao je Bistron u intervjuu za „Kp.ru“.

Takođe je prokomentarisao komplikovanje odnosa Rusije i Nemačke tokom mandata ministra spoljnih poslova Hajko Masa.

„Odnosi sa Rusijom bliže se katastrofi“, rekao je parlamentarac.

Evropska unija je u oktobru donela odluku o sankcijama protiv šest Rusa i naučnog instituta u vezi sa situacijom oko Navaljnog. Ruskim državljanima kojima su uvedena ograničenja zabranjen je ulazak u EU. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva već uvela kontrasankcije određenom broju predstavnika Nemačke i Francuske i da će o njima uskoro obavestiti evropske partnere.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice nisu pronašli znake trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala