Na raspust od Svetog Nikole? Učenici u celoj Srbiji zimski predah imaće u isto vreme

© AFP 2023 / JURE MAKOVECŠkola
Škola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zimski raspust za đake na celoj teritoriji Srbije, najverovatnije će početi 25. decembra, mada nije isključena ni opcija da đački odmor počne već od Svetog Nikole, odnosno da poslednji radni dan u prvom polugodištu bude 18. decembar.

Ovo su, kako saznaju "Novosti", varijante o kojima se razmišlja u okviru borbe protiv virusa korona, ali zasada nema konačne odluke.

Prema važećem školskom kalendaru, đaci u Vojvodini svakako treba da se raspuste 23. decembra, uoči katoličkog Božića, a u klupe da se vrate 18. januara 2021. Za učenike u Centralnoj Srbiji raspust je planiran u dva dela - prvi deo odmora predviđen je od 31. decembra do 8. januara, posle čega sledi vikend, pa bi prvi radni dan bio 11. januar 2021. godine. Drugi deo u školski kalendar upisan je od 1. do 16. februara.

"Zbog epidemiološke situacije Krizni štab će predložiti da sva deca istovremeno budu na raspustu, samo je pitanje koji datum će biti izabran za početak odmora. Takođe, trajanje od tri nedelje, koliko je predviđeno za vojvođanske đake moglo bi da bude produženo na četiri. To ne bi bilo ništa novo, jer je prethodne dve godine zimski raspust u februaru bio produžavan za po sedmicu zbog sezonskog gripa. Nije čak isključena ni mogućnost da se deca odmaraju sve do kraja januara", kažu sagovornici "Novosti".

Konačna odluka zavisiće i od situacije u školama. Zasada je stanje pod kontrolom, a broj obolelih zanemarljivo je mali u odnosu na ukupan broj nastavnika i dece. Ipak, odlučeno je da od ponedeljka sve škole, umesto jednom sedmično, podatke o obolelim đacima i prosvetarima školskim upravama dostavljaju svakodnevno. Ti podaci dolaze u Ministarstvo prosvete koje ih dostavlja Kriznom štabu.

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković smatra da nije problem broj zaraženih u školama, već broj onih koji su u izolaciji.

-"Zaražavanje nije veliko, ali je izolacija mnogobrojna" kaže Jasna Janković.

"Prosvetari ili deca koja su bila u kontaktu s nekim ko je inficiran virusom moraju u izolaciju dve nedelje. Takvih prosvetnih radnika je dosta i u mnogim školama nema ko da ih menja, pa je pitanje da li sistem može dugo izdržati. To može biti jedan od razloga da deca odu na raspust dosta ranije nego što je planirano" kaže Jasna Janković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala