Misterija za Amerikance – da li Rusi i dalje poseduju sovjetski sistem za kontrolu nuklearnog napada

Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog toga što bi Rusija u sastavu naoružanja još uvek mogla da ima sovjetski sistem za automatsko upravljanje nuklearnim napadom „Perimetar“, koji na Zapadu nazivaju „Mrtva ruka“, navodi se u izveštaju zamenika američkog državnog sekretara za međunarodnu bezbednost Kristofera Forda.

„Mogu se javiti pitanja u vezi sa takozvanim ‘Perimetrom’ ili ‘Mrtvom rukom’ – sistemom koji je, prema pisanju pojedinih medija, Sovjetski Savez napravio osamdesetih godina prošlog veka i koji je, po svemu sudeći, ostavljen u sastavu naoružanja. Prisustvo sistema potvrdio je komandant Raketnih strateških snaga Sergej Karakajev 2011. godine“, rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Ford je, sa američke tačke gledišta, objasnio kako taj sistem funkcioniše.

„Ako pretpostavimo da taj sistem zaista postoji i funkcioniše kako se govorilo, onda će, ako ga u uslovima krize aktivira vrhovna komanda, ‘Perimetar’ automatski izdati naredbu za lansiranje nuklearnog arsenala zemlje – ako zabeleži nuklearne eksplozije na teritoriji Rusije i ukoliko njegov računarski mozak nakon toga ne bude mogao da uspostavi kontakt sa Generalštabom“, rekao je on.

„Svako koga brinu moralna pitanja u vezi sa nuklearnim oružjem, postaviće sebi neprijatna pitanja o ‘Perimetru’“, smatra Ford.

Podsetimo, sistem „Perimetar“ je napravljen još početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u jeku Hladnog rata, kada se nad Sovjetskim Savezom nadvila američka pretnja.

Namenjen je za automatsko upravljanje masovnim nuklearnim napadom i predstavlja alternativni sistem komandovanja nuklearnim snagama zemlje. Osnovni sistem upravljanja strategijskim raketama se zove „Kazbek“, koji je poznat zahvaljujući kompleksu „Čeget“ ili „atomskom koferčetu“.

Devedesetih godina prošlog veka „Perimetar“ je bio skinut sa borbenog dežurstva, ali je dolaskom Vladimira Putina na čelo zemlje ponovo vraćen. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala