Krivokapić odgovorio šefovima poslaničkih klubova: Formirajte grupu za raspodelu kadrova "po dubini"

© AP Photo / Risto BozovicZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pozvao je šefove poslaničkih klubova parlamentarne većine da formiraju radnu grupu koja bi predložila odgovarajuće kadrove “po dubini”.

Krivokapić je u odgovoru, u koji je Pobjeda imala uvid, na pismo šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine naveo da smatra da bi ministri trebalo da biraju svoje saradnike.

“Poštujući autonomiju ministara, oni zadržavaju pravo izbora kabineta i najbližih saradnika, bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost potencijalnih kandidata. Preporuka je da prilikom predlaganja potencijalnih kadrovskih rešenja vodite računa o njihovoj kompetentnosti i stručnosti, kao i činjenici da je izbor kvalitetniji i pravedniji ukoliko više kandidata konkuriše na jedno mesto”, navodi se u odgovoru Krivokapića.

Šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine poslali su pismo mandataru u kome traže od njega da precizno izvrši raspodelu “po dubini”, odnosno da se postigne pisni sporazum po kojem bi svakoj stranci na osnovu broja poslanika pripao odgovarajući procenat kadrova.

Pismo su prema saznanjima Pobjede potpisali šef poslaničkog kluba DF Slaven Radunović, predsednik kluba Demokrata Boris Bogdanović, šef poslanika GP URA Miloš Konatar, šef poslaničkog kluba PzP Branko Radulović i potpredsednik SNP Dragan Ivanović.

U pismu-odgovoru Krivokapić sugeriše da se “datoj problematici” pristupi sa punom savešću i znanjem o svim pravnim aspektima kadriranja u državnoj upravi, te da imaju na umu neophodnost konkursnog načina realizacije i proceduru pred Upravom za kadrove.

“Svaki drug put rešavanja bio bi kontinuitet veoma loše prakse odlazećeg režima. Poslednje, i ne manje važno, neophodno je da kandidat nije korumpiran, da ima reference i da ni na koji način nije povezan sa kriminalnim aktivnostima”, navodi se u odgovoru Krivokapića, prenosi RTCG.

Mandatar u pismu podseća i da bi delovanjem takve radne grupe kreirali “pul” kadrova koje bi imali na raspolaganju kao stručnjake koji bi doprineli radu nove administracije.

U pismu mandatar ne krije da je nezadovoljan odlaganjem sednice parlamenta za 2. decembar na kojoj će biti govora o izboru vlade.

“Izražavam naročitu zabrinutost time što je došlo do odlaganja sednice parlamenta na kojoj treba ustanoviti prvu demokratsku vladu Crne Gore. Međutim, ono što zabrinjava jeste da je dopisom ostavljena mogućnost ponovnog pomeranja, za šta ne želim da mislim da predstavlja samo neki pokušaj pritiska, već uz određene inpute i jednu dozu neozbiljnosti u pristupu. Nadam se da novog odlaganja sednice neće biti, jer bi to bilo poigravanje sa strpljenjem građana koji su napokon dočekali željenu slobodu”, navodi se u pismu Krivokapića, čime se pokazuje da postoji “komunikacijski šum” između mandatara i parlamentarne većine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala