Komandant ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu: Sporazum se poštuje /video/

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaKomandant ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu: Sporazum se poštuje /video/
Komandant ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu: Sporazum se poštuje /video/ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu se poštuje, borbenih dejstava nema, izjavio je komandant ruskih mirovnjaka raspoređenih u tom regionu, general-potpukovnik Rustam Muradov.
„Sporazum koji su potpisali lideri tri zemlje a koji je stupio na snagu 10. novembra u ponoć poštuje se u potpunosti. Najvažnije je da su na području kontakt-linije obustavljena sva borbena dejstva, paljba se ne čuje a situacija se polako stabilizuje“, rekao je Muradov.

Prema njegovim rečima, ruska vojska će danas završiti uspostavljanje svih kontrolnih punktova u Nagorno-Karabahu.

„Petnaesta motorizovana mirovna brigada Centralnog vojnog okruga danas u potpunosti završava postavljanje svih osmatračnica duž kontakt-linije“, naveo je on.

Komandant ruskih mirovnjaka osvrnuo se i na pisanje azerbejdžanskih i jermenskih medija o informaciji da je navodno Azerbejdžanac.

Kako je objasnio, poreklom je Tabasaranac i nema nikakav odnos prema nacionalnostima učesnika sukoba u Nagorno-Karabahu.

Tabasarani su jedan od starosedelačkih naroda iz Dagestana.

„Što se tiče moje nacionalnosti, ako je to toliko svima interesantno, rodio sam se u Republici Dagestan, po nacionalnosti sam Tabasaranac i što se tiče nacionalne pripadnosti nikakav odnos nemam prema susednoj državi “, rekao je on.

Muradov ističe da je on državljanin Rusije, pripadnik ruskih Oružanih snaga te da u zoni konflikta vrši svoju vojničku dužnost.

„Za mene su zakoni Ruske Federacije, konkretno svi ukazi i nalozi vrhovnog komandanta, ministra odbrane i mojih pretpostavljenih  - naređenje koje treba izvršiti. Za mene kao oficira nacionalnost ne postoji. Ja ispunjavam svoje zadatke prema planu“, rekao je Muradov.

Podsetimo, kontingent ruskih mirovnih snaga sastojaće se od 1.960 vojnika sa malokalibarskim oružjem, 90 oklopnih transportera, 380 vozila i druge tehnike.​

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala