Jerevan: Osujećen pokušaj ubistva Pašinjana, pohapšeni predstavnici opozicije

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba nacionalne bezbednosti Jermenije saopštila je da je osujetila pokušaj ubistva premijera Nikole Pašinjana.

Ranije danas priveden je bivši šef Nacionalne službe bezbednosti Artur Vanecjan pod sumnjom da je pripremao ubistvo premijera Nikole Pašinjana i pokušao da uzurpira vlast.

Priveden je i Ašot Minasjan, komandant dobrovoljačkog odreda „Ašot Erkat“.

Prema navodima SNB, A.M., protivnik unutrašnjeg i spoljnopolitičkog kursa jermenske vlade, posedovao je i nezakonito prebacio na teritoriju Jermenije značajnu količinu oružja, municije iz Nagorno-Karabaha. Sve to krio je u gradu Sisijan.

On je, prema preliminarnom dogovoru sa liderima partija antivladine orijentacije, nameravao da ubije premijera Jermenije i da antiustavnim metodama izdejstvuje smenu vlasti.

Na osnovu neposredne pretnje privedeni su i lider partije „Domovina“ Vanecjan, bivši poslanik i bivši lider frakcije Republikanske stranke Vagram Bagdasarjan, član opozicione stranke Dašnakcutjun A.A.

Radi se na otkrivanju i drugih članova grupe.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih pronađena su tri mitraljeza,tri automata, 14 komada oružja sa optičkim nišanom, dva protivtenkovska bacača granata i razna municija.

Lideri opozicije učestvovali su na protestima u centru Jerevana.

Podsetimo, neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona.

U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala