Azerbejdžan i Jermenija razmenili tela poginulih u Karabahu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruskih mirovnih snaga na kontrolnom punktu u gradu Šuša u Nagorno-Karabahu
Pripadnici ruskih mirovnih snaga na kontrolnom punktu u gradu Šuša u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razmena tela poginulih tokom borbenih dejstava u Karabahu održana je uz posredovanje ruskih mirovnjaka, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

„Uz posredovanje i učešće ruskih mirovnih snaga stacioniranih u regionu Nagorno-Karabah Republike Azerbejdžan, prikupljena su tela nekoliko vojnika koji su poginuli na bojnom polju oko grada Šuše. U okviru ove humanitarne akcije, tela poginulih vojnika Oružanih snaga Jermenije... predata su jermenskoj strani. Takođe su dobijena tela šestorice vojnika azerbejdžanske vojske koji su poginuli tokom borbi oko grada Šuše“, saopštilo je Ministarstvo.

Prema navodima azerbejdžanskog Ministarstva, humanitarna akcija sprovedena je u skladu sa tačkom 8 izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 10. novembra 2020. godine.

„Izražavamo zahvalnost Ministarstvu odbrane Rusije i lično ministru odbrane Sergeju Šojguu, na organizaciji ove humanitarne akcije“, dodaje se u saopštenju.

U petak je predsednik nepriznatog Nagorno-Karabaha Araik Arutjunjan saopštio da je počela razmena tela poginulih tokom borbenih dejstava u Karabahu pod koordinacijom mirovnih snaga Rusije. 

Sporazum o Karabahu

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala