Turska odbacuje tvrdnje UN o učešću plaćenika iz Sirije u borbama u Karabahu

© Sputnik / Юriй Strelec / Uđi u bazu fotografijaSlanje mirovnih snaga u Nagorno-Karabah
Slanje mirovnih snaga u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska smatra neosnovanom izjavu Radne grupe Ujedinjenih nacija (UN) o angažovanju sirijskih plaćenika u sukobu u Nagorno-Karabahu, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.
„Neosnovane optužbe sadržane u ovoj izjavi ne odgovaraju činjenicama na terenu. Razlog zbog kojeg ove lažne vesti kruže je pokušaj skretanja pažnje sa ilegalne okupacije od strane Jermenije i stvaranje o njoj slike ‘države-žrtve koja se bori protiv međunarodnog terorizma’", rekao je Aksoj.
Oklopna vozila ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
U Karabah do sada odletelo 42 aviona sa mirovnjacima

Prema njegovim rečima, video-snimci koje Jermenija distribuira kako bi dokazala učešće sirijskih militanata u vojnom sukobu u Karabahu su isfabrikovani. Istovremeno, izjava je data „bez uzimanja u obzir mišljenja Turske, a na osnovu lažnih vesti“ što podriva kredibilitet struktura UN, rekao je on.

„Mi smatramo da je umesto pristrasnih i obmanjujućih izjava potreban transparentan rad, uzimajući u obzir stavove svih zainteresovanih strana. Pozitivno je, iako nedovoljno, što izjava govori o upotrebi stranih boraca od strane Jermenije u sukobu. Poznato je da je Jermenija rasporedila teroriste Kurdistanske radničke partije, sirijskih kurdskih snaga samoodbrane u Karabahu“, smatra Aksoj.

U izjavi, koju je 11. novembra objavila Radna grupa, stručnjaci UN-a pozvali su strane u sukobu oko Nagorno-Karabaha da povuku sve strane plaćenike iz regiona. Prema Radnoj grupi UN, azerbejdžanska vlada se, uz pomoć Turske, oslanja na sirijske militante koji bi trebalo da nastave vojne operacije u zoni sukoba Nagorno-Karabaha, uključujući i liniju fronta.

Azerbejdžanski vojnik prolazi pored uništenog vojnog vozila u gradu Džabrail koji su zauzele azerbejdžanske snage tokom sukoba u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Rusija: Strani plaćenici u Karabahu nisu nestali

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala