Šojgu: U Nagorno-Karabah već prebačeno 1.100 mirovnjaka

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaŠojgu: U Nagorno-Karabahu raspoređeno do sada 1.100 mirovnjaka
Šojgu: U Nagorno-Karabahu raspoređeno do sada 1.100 mirovnjaka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je u Nagorno-Karabahu do sada, od potpisivanja Sporazuma o prekidu vatre 10. novembra, raspoređeno 1.100 ruskih mirovnjaka i da su realizovana 73 leta.

Šojgu je na sastanku posvećenom Nagorno-Karabahu, a koji je sazvao ruski predsednik, rekao i da se dnevno izvede 25 letova iz Rusije u Karabah kojim se prebacuju kontingenti morovnjaka. Ukupno će ih biti 1960.

„Za tri dana izvršena su 73 leta, prevezeno 1.103 mirovnjaka i 1.168 jedinica tehnike“, naveo je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u subotu će u Karabahu biti utvrđeno još osam punktova mirovnjaka.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji takođe prisustvuje ovom sastanku rekao je da se zvanična Moskva dogovara sa Jermenijom i Azerbejdžanom kako bi međunarodne humanitarne organizacije pokrenule rad u Nagorno-Karabahu.

Prema njegovim rečima, strukture UN zainteresovane su za koordinaciju svojih aktivnosti sa ruskim mirovnjacima i graničarima u slučaju angažovanja u regionu.

Pored UN, tu je i Međunarodni komitet Crvenog krsta koji je odavno prisutan u regionu, a u Stepanakertu ima stalnu misiju, naveo je Lavrov.

S početkom borbenih dejstava oni su bili prinuđeni da obustave rad a sada su se vratili u region.

Putin je naložio Lavrovu da obavesti Minsku grupu OEBS, koja se i inače bavi problemom Nagorno-Karabaha, i druge međunarodne organizacije o situaciji u regionu.

U tom kontekstu Lavrov je rekao da su Francuska i SAD, kao kopredsednici Minske grupe uz Rusiju, već informisani o postignutom Sporazumu.

Informisane su i UN, dodao je on.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov rekao je da će FSB u Jermeniji otvoriti pet dodatnih punktova.

Istovremeno, Jevgenij Zinjičev koji je na čelu Ministarstva za vanredne situacije najavio je da će u Karabahu biti podignuta aeromobilna bolnica i upućeno ljudstvo kako bi lokalnom stanovništvu pružili medicinsku pomoć.

Ukoliko se ukaže potreba Ministarstvo je u stanju da u roku od osam sati uputi u Karabah grupu od 150 spasilaca i 17 vozila, dodao je on.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala