Putin: U Karabahu 4.000 žrtava, Sporazum zaustavio krvoproliće

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajednička izjava Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o Nagorno-Karabahu omogućila je da se zaustavi krvoproliće i da se stabilizuje situacija u regionu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka u video-formatu, posvećenom rešavanju humanitarnih pitanja u tom regionu.

Na onlajn-sastanku učestvuju i ministar odbrane Sergej Šojgu, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, šef Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov i šef Ministarstva za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev.

„Okupio sam vas da razgovaramo o situaciji koja se odvija u zoni sukoba u Nagorno-Karabaha. Nadam se da više nećemo upotrebljavati tu frazu – sukob u Nagorno-Karabahu, i nadam se da ćemo uskoro preći na razgovor o drugim pitanjima“, rekao je ruski predsednik na sastanku o rešavanju humanitarnih pitanja u regionu Nagorno-Karabaha.

On je dodao da je veoma važno i aktuelno pitanje pružanja pomoći stanovništvu, koje je stradalo usled vojnih dejstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kako bi se vratili mirnom životu.

Prema njegovim rečima, u regionu Nagorno-Karabaha je teška humanitarna situacija.

„U oblasti Nagorno-Karabah pojavili su se ozbiljni humanitarni problemi. Sada smo o tome obavešteni. Broj žrtava, uključujući i civile, premašio je 4.000 ljudi, ranjeno je više od 8.000 osoba, broj izbeglica se, prema različitim izvorima, procenjuje na desetine hiljada. Porušena je civilna infrastruktura, mnogi kulturni objekti“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je tokom sastanka saopštio da je naložio ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu da obavesti partnere iz Minske grupe OEBS-a i međunarodne organizacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala