Premijer Jermenije: Prisustvo ruskih mirovnjaka u Karabahu – najvažniji faktor očuvanja mira

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prisustvo ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu postaje najvažniji faktor za očuvanje mira, rekao je premijer Jermenije Nikol Pašinjan u intervjuu za jermensku televiziju.
„Prisustvo ruskih mirovnjaka u regionu postaje jedan od najvažnijih faktora, garancija toga da za vreme njihovog prisustva rat neće početi ili da se neće proširiti“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti povratak stanovnika Karabaha na teritorije koje su pod kontrolom vlasti Karabaha uz garancije ruskog mirovnog kontigenta.

„Prolazak kroz Lačin (iz Jermenije u Karabah) garantovaće ruski mirovnjaci, neće biti problema sa kretanjem“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, karabaški Jermeni treba da se vrate svojim kućama radi obnavljanja Karabaha. Pašinjan ističe da će vlasti uložiti napore da se obnove zgrade, građevine i infrastruktura.

Pašinjan je naglasio da bi pretila opasnost od opkoljavanja 30.000 jermenskih vojnika u slučaju da rat u Nagorno-Karabahu nije zaustavljen.

„Glavni faktor za potpisivanje sporazuma bila je konstatacija činjenice da je Stepanakert ostao nezaštićen nakon pada grada Šuša, i da rat nije zaustavljen u roku od nekoliko sati, pali bi Stepanakert, zatim Askeran, Martakert i od 20.000 do 30.000 naših vojnika bi bilo opkoljeno“, rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, te brojke se razliku u zavisnosti od scenarija.

„I te snage ne bi mogle da utiču na situaciju, jer su im prilazili iz pozadine“, objasnio je on.

Odnos sa Putinom

Premijer Jermenije se osvrnuo i na svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Radni i veoma dobri.“

On je istakao da se stav Rusije po pitanju Karabaha nije promenio u poslednje 4,5 godine.

„Danas postoje realije koje odgovaraju ranijim predstavama, a to je prisustvo ruskih mirovnjaka. Pitanje treba razmatrati sa te tačke, jer ne govorimo o odnosu između vlasti Jermenije i Rusije, nego o stavovima Rusije povodom karabaškog pitanja“, objasnio je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju ta pitanja nisu uzajamno povezana.

„Vlasti Jermenije i Rusija imale su, imaju i imaće normalne, radne odnose“, zaključio je on.

Pašinjan je u intervjuu rekao da nakon sporazuma o Karabahu računa na otvaranje novih kopnenih saobraćajnica koje povezuju Jermeniju i Rusiju.

„Želimo da proradi železnica između Jermenije i Irana preko Nahčivana, želimo da deblokiramo transportnu infrastrukturu, želimo da imamo ne jednu, nego više puteva koji nas povezuju sa Rusijom. Ako u slučaju rešavanja ovih pitanja železnica postane realni faktor i poveže Jermeniju sa Pesijskim zalivom i Rusijom, to će biti prekretnica“, rekao je jermenski premijer.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala