Peskov: Ključna uloga Putina u dogovoru o Karabahu

© REUTERS / FRANCESCO BREMBATITenk ruskih mirovnih snaga na granici Jermenije i Nagorno-Karabaha
Tenk ruskih mirovnih snaga na granici Jermenije i Nagorno-Karabaha - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpisivanju trilateralnog sporazuma o Nagorno-Karabahu prethodili je naporan višednevni rad, a uloga predsednika Rusije Vladimira Putina u njegovom potpisivanju bila je ključna, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ova uloga je bila ključna. Potpisivanju su prethodili mnogi dani vrlo intenzivnog, ponekad gotovo dvadesetčetvoročasovnog rada. To je bio rad predsednika Putina“, rekao je Peskov u intervjuu za „RT Rusija“.

On je rekao da je Putin razgovarao telefonom sa predsednicima Azerbejdžana i Jermenije. „Trajalo je više od jednog dana“, dodao je Peskov.

Ruski mirovnjaci

Rusija nije imala pravo da pošalje trupe na teritoriju Nagorno-Karabaha, samo je mogla da uvede mirovnjake nakon pristanka sukobljenih strana, rekao je portparol Kremlja.

„Dobili smo pravo da uvedemo mirovne snage tek nakon što su se sa tim složile sukobljene strane i da ih dovedemo na liniju razdvajanja. Jednostavno poslati trupe, tim pre u Karabah – Rusija po međunarodnim zakonima nije imala pravo na to“, objasnio je Peskov.
Stepanakert - Sputnik Srbija
Rusija i Turska potpisale memorandum o formiranju zajedničkog centra za Karabah

On je naglasio da će Rusija ostati zemlja posvećena svim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Peskov je dodao da su se predsednici Rusije i Turske dogovorili o stvaranju posmatračkog centra za kontrolu poštovanja dogovora Bakua i Jerevana, koji će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana, ali van granica Nagorno-Karabaha.

Prema njegovim rečima, iz ovog centra „će se nadgledati prekid vatre, koji već održavaju i pružaju na terenu ruski mirovnjaci“.

Nesuglasice Turske i Rusije ne ometaju saradnju

Konzistentan stav Turske o odobravanju vojnog scenarija za rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu razilazi se sa stanovištem Rusije, ali to ne ometa blisku saradnju između zemalja, dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Turska je zauzela dosledan stav o „odobravanju vojnog scenarija u rešavanju sukoba u Karabahu“.

Peskov je podsetio da se predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, „nalaze u stalnom dijalogu“.

„Iako postoje određene nesuglasice, odnosi predsednika omogućavaju nam da, kada je to potrebno, udružimo napore kako bismo olakšali rešavanje niza regionalnih problema“, objasnio je on.  

Portparol ruskog lidera potvrdio je da su Putin i Erdogan bili u kontaktu tokom pripreme zajedničke izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije o Karabahu. Između ostalog, postignut je sporazum o stvaranju rusko-turskog centra za nadzor u Azerbejdžanu, precizirao je on.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala