Rusija i Turska potpisale memorandum o formiranju zajedničkog centra za Karabah

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStepanakert
Stepanakert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministri odbrane Rusije i Turske Sergej Šojgu i Hulusi Akar potpisali su memorandum o formiranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

„Nakon razgovora je potpisan memorandum o formiranju zajedničkog centra za kontrolu prekida vatre i svih vojnih dejstava u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu“, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Šojgu je tom prilikom istakao da su sporazumi, koji su postigli lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, i uvođenje ruskih mirovnjaka omogućili da se zaustavi krvoproliće i formirali su se uslovi za povratak mirnom životu.

„Prisustvo ruskih mirovnih snaga osiguraće stabilnost u kriznom regionu, zaustaviće talase izbeglica i doprineće njihovom povratku u mesta prebivališta“, rekao je Šojgu.

Ruski ministar je istakao da će „odluka o formiranju zajedničkog nadzornog centra omogućiti pouzdanu kontrolu nad tim da li strane poštuju režim prekida vatre i stvoriće čvrstu osnovu za rešavanje dugotrajnog sukoba“.

Zajednički centar će se nalaziti na teritoriji Azerbejdžana i njegov zadatak će biti prikupljanje i provera informacija o poštovanju režima prekida vatre. Centar će služiti i za razmatranje bilo kakvih žalbi, pitanja ili problema, povezanih sa kršenjem sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala