Nova ograničenja zbog epidemije u Crnoj Gori, situacija ide ka dramatičnoj

© Sputnik / Nebojša PopovićPrazne ulice Podgorice
Prazne ulice Podgorice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crna Gora uvodi nove strože mere ograničenja zbog naglog rasta broja obolelih od virusa korona, uključujući prekid međugradskog saobraćaja vikendom i zabranu napuštanja mjesta stanovanja od 21 do pet sati ujutro. Prema rečima direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, situacija ide ka dramatičnoj, a Institut je predlagao potpuni lokdaun.

Mjere koje je usvojilo Nacionalno koordinaciono tjelo stupaju na snagu 15. novembra, a važe do 1. decembra uz mogućnost produženja. Pored zabrane kretanja od 21 sat do pet ujutro i prekida međugradskog saobraćaja tokom vikenda, predviđeno je i da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru. Zabranjeni su vjerski skupovi, svadbe, privatna okupljanja, a ugostiteljski objekti radiće od sedam do 20 časova.

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), ukupni broj oboljelih od Kovida-19 do sada je 24.865, što ne predstavlja apsolutni broj pacijenata, već samo dio koji je detektovan na osnovu javljanja ili kao kontakti. Broj aktivnih slučajeva je 8.828, broj oporavljenih 16.589, broj hospitalizovanih 302, a broj umrlih 368 - što predstavlja mortalitet (stopu smrtnosti) od 1,43 odsto.

Činjenica je da u Crnoj Gori već 30 godina nije izgrađena nijedna bolnica, te da Klinički centar Crne Gore (KCCG) koji je, kada je izgrađen, planiran za mnogo manji broj stanovnika u odnosu na današnji, dodatno otežava redovno funkcionisanje sistema, posebno u uslovima kao što je pandemija.

Tome treba dodati da KCCG u redovnim uslovima pride predstavlja i sekundarni zdravstveni nivo za opštine Podgorica, Danilovgrad i Kolašin, a tercijalni za cijelu Crnu Goru, što dodatno opterećuje ključnu zdravstvenu ustanovu u zemlji.

Tri velika problema crnogorskog zdravstvenog sistema

Zbog toga zdravstveni radnici grozničavo upozoravaju da su na sceni tri velika problema koja razaraju crnogorski zdravstveni sistem – ogroman broj inficiranih i oboljelih ljekara i drugih medicinskih radnika, veliki broj inficiranih, teško bolesnih i, nažalost, preminulih crnogorskih građana, te otežan pristup zdravstvu za bolesnike koji boluju od drugih bolesti.

Preopterećenost zdravstvenog sistema Crne Gore takođe se ogleda i u tome da su sve češći apeli da menadžment zdravstvenih ustanova pod hitno zaštiti zdravstvene radnike, jer se broj oboljelih opasno približava broju zaposlenih, pa zdravstveni radnici strahuju da će sistem ukoliko se brzo ne reaguje kolabirati.

Najveća žarišta

Ubjedljivo najviše inficiranih na današnji dan ima u Podgorici (4.273), zatim slijede Nikšić (763), Bijelo Polje (614), Budva (378), Cetinje (364), Bar (351), Berane (313), Herceg Novi (291), te Ulcinj (276), Kotor (217) i Pljevlja (195)...

IJZCG je zbog složenosti ukupne situacije insistirao da se u Crnoj Gori uvede potpuni „lokdaun“ (zaključavanje), ali se za sada od te namjere odustalo zbog pritiska sektora ugostiteljstva koji zapošljava oko devet hiljada ljudi, pa su kao kompromis donete restriktivne mjere o ograničavanju kretanja građana u cijeloj Crnoj Gori i ograničavanju rada ugostiteljskih objekata koje će biti na snazi do 1. decembra, uz zabranu posjećivanja u stambenim objektima za osobe koje nisu članovi istog domaćinstva.

Takođe, do izglasavanja nove vlade, saopšteno je da će ministar zdravlja Kenan Hrapović obavljati funkciju šefa Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), jer je potpredsjednik Vlade Milutin Simović danas podnio ostavku na toj funkciji.

Ipak i pored činjenice da nadležni poslednjih dana često iznose crne prognoze da građane uskoro neće imati ko da liječi, a pogotovo da će Crna Gora doći u situaciju da će zdravstveni radnici morati da biraju koga će da liječe, pojedini ljekari upozoravaju da se radi o vrlo neodgovornim izjavama, kojima se šire panika i strah među građanima, a sve sa ciljem da se smanji pritisak na zdravstveni sistem koji je već 30 godina u deficitu sa kapacitetima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala