Nebenzja: Bajden shvata potrebu za produženjem Sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demokratski kandidat za američkog predsednika Džo Bajden shvata potrebu za produženjem Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja, izjavio je ruski stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.
„To ne znači da će, ako dođe demokratska administracija, sa Amerikancima sve ići vrlo glatko na polju naoružanja i razoružanja. Ali činjenica je da Bajden shvata potrebu produženja Sporazuma o strateškom naoružanju o kojem je, inače, ne tako davno govorio Vladimir Putin“, istakao je Nebenzja.

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održani su 3. novembra. Prema preliminarnim podacima, pobedio je Bajden, o čemu su izvestili najveći američki mediji. Istovremeno, Donald Tramp tvrdi da izbori još uvek nisu završeni i da namerava da svoju pobedu odbrani na sudu.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Rusija iznela Americi nove predloge u sferi strateške bezbednosti

Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju između Rusije i SAD stupio je na snagu 5. februara 2011. godine i njime se predviđa da svaka zemlja smanji svoj nuklearni arsenal tako da za sedam godina ukupan broj tog naoružanja ne premašuje 700 interkontinentalnih balističkih raketa, balističkih raketa na podmornicama i teškim bombarderima, kao i 1.500 bojevih glava i 800 raspoređenih i neraspoređenih lansirnih sistema.

Danas je ovo jedini sporazum o ograničenju naoružanja koji je na snazi između dve države, ali on ističe 5. februara 2021. godine. Ako se ne produži, u svetu neće biti sporazuma koji ograničavaju arsenale najvećih nuklearnih sila.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala