Mađarska dobija prve uzorke vakcine „Sputnjik V“

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaMedicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida
Medicinska sestra priprema vakcinu protiv kovida - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi uzorci ruske vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik V“ stići će u Mađarsku sledeće nedelje. Mađarska se ujedno priprema za proizvodnju ruske vakcine, navodi se u saopštenju Ministarstva industrije i trgovine Rusije nakon pregovora ministra Denisa Manturova sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.
Mađarska bi tako mogla da postane prva zemlja Evropske unije u kojoj će biti organizovana proizvodnja ruske vakcine, napominje Ministarstvo industrije i trgovine Rusije.

Odlučeno je da Mađarska pojednostavi proceduru registracije lekova tokom pandemije, navodi se u saopštenju. Pregovorima je prisustvovalo rukovodstvo Ministarstva zdravlja Ruske Federacije, Ruskog fonda za direktne investicije, Centra „Gamaleja“, koji su proizveli vakcinu, i predstavnici mađarskih vlasti.

Sijarto je 5. novembra najavio da će njegova zemlja početi da uvozi malu količinu ruske vakcine protiv novog virusa korona u decembru 2020. godine za istraživanje i licenciranje. Jedna kompanija u Mađarskoj namerava da započne proizvodnju ruske vakcine, rekao je tada ministar.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija
Plan Budimpešte: U decembru počinje uvoz ruske vakcine

Prema njegovim rečima, masovne isporuke mogu početi od druge ili treće nedelje januara 2021. godine.

Rusija je 11. avgusta prva u svetu registrovala vakcinu protiv kovida 19 pod nazivom „Sputnik V“. Vakcinu je razvio Centar „Gamaleja“ Ministarstva zdravlja Rusije i prošao je klinička ispitivanja u junu i julu 2020. godine.

Ranije je šef ruskog Fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev rekao da je Rusija već dobila zahteve iz 20 zemalja za isporuku milijardu doza vakcine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala