Festival autorskog filma u znaku najoriginalnije vizije propasti sveta

© Foto : Festival autorskog filmaPlakat 26. Festivala autorskog filma inspirisan filmom „Kičma"
Plakat 26. Festivala autorskog filma inspirisan filmom „Kičma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Haotični završetak jednog naizgled neobaveznog ćaskanja na filmskom setu, nadrealistična ideja građanskih nemira i metafizičko zaranjanje u dubine uspomena, deo su programa 26. Festivala autorskog filma (FAF), koji će biti održan od 27. novembra do 4. decembra.

Drugačiji pogledi Gaspara Noe, Ejbela Ferare i Mišela Franka

Novi filmovi argentinskog režisera Gaspara Noe, američkog reditelja Ejbela Ferare i meksičkog sineaste Mišela Franka biće prikazani u okviru Glavnog programa FAF-a van takmičarske konkurencije.

Tri nova ostvarenja poznatih reditelja, svako na svoj jedinstveni način, donose nešto potpuno drugačije.

Argentinski režiser Gaspar Noe u saradnji sa Iv Sen Loranom stvorio je provokativno i avangardno delo „Lux aeterna“, posvećeno umetnosti filma i glumačkom umeću sa reminescencijom na druge autore, poput Godara i Fazbindera.

Nominovan za nagradu „Zlatni medved“ u Berlinu, drama „Sibir“ Ejbela Ferare prati tajanstvenog i psihički oštećenog protagonistu na putu otkrivanja svoje istinske prirode kroz surove prikaze mašte, sećanja i uspomena.

Nagrada „Srebrni lav“ na Filmskom festivalu u Veneciji pripala je ostvarenju „Novi poredak“ Mišela Franka, ovogodišnjeg dobitnika „Počasnog srca Sarajeva“, filmskog festivala u tom gradu.

Inspirisana talasima građanskih protesta koji zahvataju svet, ova distopijska drama prikazuje borbu društvenih klasa i uvođenje vojne diktature u Meksiku.

„Kičma“ Vlatka Gilića inspiracija 26. FAF-a

Vizuelni identitet 26. Festivala autorskog filma inspirisan je filmom „Kičma“ reditelja i scenariste Vlatka Gilića, premijerno prikazanom na Kanskom festivalu 1975. godine.

„Šire gledano, režija na planeti Zemlji generalna je proba za smak sveta. Da li će to biti premijera bez reprize, to zavisi od nas... Mislim da je zadatak umetnosti odlaganje te fatalne premijere“, izjavio je svojevremeno u jednom intervjuu Vlatko Gilić.

Organizatori Festivala autorskog filma smatraju da se dva ključna motiva ovog Gilićevog dela — opasno zagađenje vazduha u gradovima i epidemija nepoznate bolesti koja se širi — pokazuju duboko proročanskim u trenucima globalne krize i pandemije koju čovečanstvo ove godine proživljava.

Najoriginalnija vizija propasti sveta

Braća Burazeri, Nikola i Nenad Radojčić, uradili su plakat ovogodišnjeg Festivala autorskog filma kao omaž originalnom plakatu filma „Kičma“ pronašavši, zajedno sa Srdanom Golubovićem, predsednikom Saveta festivala, inspiraciju u, kako su istakli, „najoriginalnijoj viziji propasti sveta“.

Paranoja, otuđenost, gušenje i nemoć — sve je nekako vezano za sumanuti trenutak u kome se čovečanstvo trenutno nalazi. Borba za bilo kakav pokušaj stvaranja i konstantno navikavanje na nove rutine i procese. Nada da ćemo uskoro uplivati u mirne vode i neku dobru luku“, izjavio je Nikola Radojčić.

Gilićeva dela u atomskom skloništu MoMe

Film „Kičma“ biće prikazan na Festivalu autorskog filma.

Većina Gilićevih dela nedostupna je široj javnosti, a zanimljivo je da se čak tri njegova ostvarenja — ujedno i jedina autorska dela iz bivše Jugoslavije — nalaze u kapsuli u atomskom skloništu Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku zaštićena od potencijalne nuklearne katastrofe.

Berlinski pobednik na Festivalu autorskog filma

Na Festivalu autorskog filma premijerno pred srpskom publikom biće prikazan film „Zlo ne postoji“ iranskog reditelja Mohameda Rasulofa, nagrađen „Zlatnim medvedom“ na Filmskom festivalu u Berlinu, a za Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ takmičiće se 12 ostvarenja.

Program će obuhvatiti i selekcije „Hrabri Balkan“, „Bande a part“, „Acid“, kao i „Cinefondation“ sa naslovima iz kanske selekcije posvećene studentima.

Glavno mesto održavanja festivala je Kombank dvorana, dok će filmovi biti prikazivani i u Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu „Fontana“, Centru za kulturu „Vlada Divljan“, Art bioskopu Kolarčeve zadužbine, Ustanovi kulture „Stari grad“, a zbog epidemiološke situacije neki naslovi će se naći i na onlajn platformi www.mojoff.net .

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala